10.12.2018 - 21:50
|
Actualització: 11.12.2018 - 09:13
L’anunci que la fiscalia demana dos anys i nou mesos de presó per als cinc síndics de l’1-O –Jordi Matas, Marc Marsal, Tània Verge, Marta Alsina i Josep Pagès–, acusats de desobediència i usurpació de funcions, ha aixecat una onada de suport del món acadèmic internacional. Els han fet costat diverses associacions del món, que han demanat que els retiressin tots els càrrecs.
Són l’Associació de Ciència Política del Regne Unit, l’Associació Americana de Ciència Política, l’Associació Canadenca de Ciència Política i la Societat Quebequesa de Ciència Política. En total, més de quinze mil acadèmics de tot del món, als quals cal afegir la carta oberta a The Guardian, signada per més de quatre-cents acadèmics i intel·lectuals, entre els quals Noam Chomsky i Iannis Varufakis.
Tanmateix, aquest suport contrasta amb el silenci dels rectors de les universitats catalanes. Fins ara, només els claustres i el consell de direcció de la Universitat Pompeu Fabra han manifestat suport als síndics, a més de set-centes adhesions individuals a la carta promoguda pels síndics.
L’ex-president de la Sindicatura Electoral, Jordi Matas, explica que estan molt satisfets per aquest suport, que ningú no esperava, i que els pot anar bé per a l’estratègia de defensa en el judici, coordinada entre tots cinc. ‘Certament, les mostres de suport han vingut més de fora que no de dins. Hi ha una consciència més gran d’allò que defensem, els drets fonamentals i els drets bàsics’, ha dit a VilaWeb.
Quant al silenci de les universitats catalanes, Matas és directe: ‘Francament, estem molt decebuts per l’absència de suport dels equips rectorals de les universitats catalanes. Voldríem un comunicat conjunt, explícit i contundent contra la repressió judicial que hem de suportar.’ Reconeix que han rebut la solidaritat de molts professors i de la plataforma Universitats per la República. ‘A dins, tot és més contaminat’, diu sobre aquests silencis.
Una de les síndiques, Tània Verge, explica que hi ha posicions força diferents segons les universitats i recorda que ni la Universitat de Barcelona ni l’Autònoma de Barcelona no han expressat solidaritat amb els presos polítics ni els exiliats que n’havien estat professors abans de dedicar-se a l’activitat política.
Sobre el suport internacional, Verge diu: ‘Des de fora s’entén molt menys l’actuació del govern i la justícia espanyola i es condemna aquesta mena d’actuació i la judicialització, la revenja que són les querelles.’ També explica que l’acadèmia internacional denuncia la persecució contra els síndics com a observadors imparcials dels processos electorals i democràtics, per posar el seu coneixement al servei de les institucions públiques.
El Col·legi de Politòlegs i Sociòlegs de Catalunya tampoc no ha fet cap pronunciament públic de suport als síndics, ara com ara, excepte un piulet publicat el dia que van difondre’s els escrits d’acusació. Fonts de l’associació han confirmat a VilaWeb que analitzen la situació. Tampoc ho ha fet l’Associació Espanyola de Ciència Política (AECPA).