Els sindicats educatius amenacen amb més mobilitzacions i no descarten la vaga

  • Neguen que Educació s'hagi mogut i insisteixen en mesures concretes per al curs vinent

VilaWeb
Redacció / ACN
08.04.2022 - 12:07
Actualització: 08.04.2022 - 14:07

Els sindicats educatius que van convocar la vaga de cinc dies al març han amenaçat amb noves mobilitzacions durant el tercer trimestre, sense excloure la vaga. “El tercer trimestre no serà tranquil”, ha afirmat la portaveu d’USTEC, Iolanda Segura.

Els sindicats USTEC, CCOO, UGT, CGT, la Intersindical, Professors de Secundària i USOC han negat que el Departament d’Educació s’hagi mogut en la negociació, com defensa la conselleria, ja que sostenen que no han acceptat cap proposta que no tinguessin prevista i cap per al curs vinent. Per això, han tornat a reclamar una negociació real. Han avançat que si això no passa les mobilitzacions es podrien repetir en l’inici del curs vinent. De moment, però, no han concretat cap calendari concret.

Els sindicats han valorat com a històrica la vaga de cinc dies que va tenir lloc al març i han destacat que hi ha una mobilització als centres i entre els professionals que no s’havia vist abans. Per això, han alertat que no s’aturaran i que recolliran totes les propostes que es puguin fer des de les assemblees per continuar amb el calendari de protestes durant el tercer trimestre.

Asseguren que Educació no ha negociat en tot aquest temps i continua tirant endavant les seves propostes menystenint la comunitat educativa. De fet, Segura ha valorat que la mediació durant la vaga va ser un engany i ha negat que hagin tingut opció a una negociació punt per punt de les propostes que ells feien.

S’han mostrat molt crítics amb el fet que algunes mesures se situïn per al curs 2024-2025 o, fins i tot, per a la propera legislatura ja que asseguren que no hi ha cap garantia que aquestes s’acabin duent a terme. Els sindicats asseguren que volen arribar a un acord, però alerten que no tornaran a les meses sectorials fins que no rebin una proposta que permeti una negociació punt per punt i garanteixi algun canvi real.

Les principals reivindicacions

Una de les principals reivindicacions dels sindicats és reduir una hora lectiva als docents per tornar a les 18 hores a secundària i les 23 a primària, una mesura que ells reclamen per al curs vinent i que Educació es comprometia a fer factible per a primària per al curs 2023-2024 i per a secundària un curs més tard. Marga Romartínez, de CCOO, ha afirmat que aquest greuge és inacceptable i reiteren que la mesura ha de ser a partir del curs vinent.

Sobre la reducció de ràtios a P3, alerten que no arribarà a tots els centres i afegeixen que, a més, un dels principals problemes es donarà a 1r d’ESO. Per això, volen que la reducció s’iniciï també en el primer curs de secundària i que es faci efectiva en tres anys, i no en nou.

Volen també que s’arribi al 6% del PIB de despesa en educació abans del 2025, l’estabilització real del personal interí, eliminar les entrevistes que preveu el decret de plantilles, més personal d’atenció directa, el retorn al caràcter lectiu de les dues hores de reducció als majors de 55 anys i un increment del professorat de formació professonal (FP) més enllà del creixement vegetatiu.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor