Els sindicats critiquen Bargalló pel seu pla per a reobrir els centres educatius

  • La USTEC en demana la dimissió, la Intersindical l'acusa de mentir i la UGT qualifica el pla de molt perillós

VilaWeb
Redacció
20.05.2020 - 15:17
Actualització: 20.05.2020 - 21:04

Els sindicats han criticat el conseller d’Educació, Josep Bargalló, i s’hi han indignat, pel seu pla de reobertura dels centres educatius. Segons que ha explicat Bargalló, els instituts i les escoles que siguin en regions sanitàries en fase 2 del pla de desconfinament tornaran a obrir al juny per atendre de manera personalitzada i presencial els alumnes que ho requereixin. Els centres educatius que ja siguin en fase 2 o que hi passin dilluns vinent obriran l’1 de juny. Les classes no es reprendran amb normalitat, sinó que, en línies generals, el curs s’acabarà telemàticament. Però a partir d’ara hi haurà la possibilitat d’un retorn voluntari per a fer tasques d’orientació i suport lectiu dels alumnes, acompanyament tutorial i emocional i per a facilitar la planificació del curs vinent.

La USTEC demana la dimissió del conseller

La Unió de Sindicats de Treballadors de l’Ensenyament de Catalunya (USTEC), el principal sindicat de mestres del Principat, ha demanat directament la dimissió del conseller Bargalló, perquè ‘se’n renta les mans’ i ‘no vol assumir les seves pròpies competències’. ‘Va fent fil per randa el mateix que li proposava la ministra Isabel Celaá‘, ha retret el portaveu del sindicat, Ramon Font, al programa ‘Planta baixa’ de TV3. Font considera molt perillós que es traslladi el marge de decisió sobre les condicions d’obertura a les direccions dels centres educatius, ‘sense proveir d’equips de protecció integral ni alumnes ni professors’. I ha afegit: ‘Les mesures de distanciament són impossibles de complir en l’educació infantil.’

La Intersindical l’acusa de mentir i anar descoordinat

La Intersindical ha acusat Bargalló d’anar descoordinat i de mentir per haver dit que les previsions havien estat consensuades: ‘No s’ha comptat amb sindicats i comunitat educativa, no hem tingut ni veu ni vot en aquest procés’, lamenten. També es queixen que el departament pretengui de tornar a obrir els centres ‘sense preveure cap recurs extraordinari de personal ni cap planificació d’espais’ i, atès que només s’obriran les aules per a la meitat dels alumnes, es demanen si ‘cada centre haurà de decidir quins nens tenen dret a l’educació presencial i quins no’. Per això, igual com la USTEC, la Intersindical considera que Bargalló no assumeix prou responsabilitat: ‘Qui hauria d’assumir les possibles conseqüències d’aquestes instruccions són els alts càrrecs del Departament d’Educació i no les direccions dels centres.’

La UGT diu que el pla del departament és perillós i que les escoles no estan preparades

La UGT també ha qualificat de precipitat i perillós el pla de Bargalló. El sindicat diu que els centres públics ‘amb prou feines disposen d’equips de protecció individual en condicions per a fer les preinscripcions presencials’, que ja s’han començat a fer, i es demana quines garanties hi ha que els centres que hagin d’obrir en tinguin. Per això, el sindicat valora de convocar aturades per a cobrir els treballadors que ‘se sentin obligats a posar en risc la seva salut’. Com els altres dos sindicats, la UGT també critica que Bargalló no els hagi consultat res i reclamen una convocatòria urgent de la taula de negociació i del comitè de prevenció de riscs laborals per a estudiar i consensuar una proposta de retorn a les aules el curs que ve.

La FAPAC retreu la falta d’un pla de contingència

La Federació d’Associacions de Pares i Mares de Catalunya (Fapac) ha retret al Departament d’Ensenyament que no hagi dissenyat un pla de contingència per garantir el dret d’ensenyament dels alumnes en el retorn a l’escola. En declaracions a l’ACN, la presidenta de l’entitat, Belén Tascón, ha mostrat preocupació pel fet que el departament insisteixi en la via organitzativa del tercer trimestre, quan cada centre ha impartit coneixements de la manera que li ha semblat més oportuna. Això, afirma Tascón, ‘ha causat grans desigualtats’ i en pot continuar originant. Ha considerat ‘molt indicatiu’ que aquest retorn sigui voluntari i ha reflexionat que si del que es tracta és de fer un acompanyament emocional, serà difícil que es pugui fer per als que més ho necessiten.

La presidenta de la Fapac també ha criticat que el Departament hagi informat al llarg de la pandèmia de manera ‘poc concreta i interpretable’, fet que, al seu parer, contribueix a aprofundir en les desigualtats i no va en la línia de garantir el dret d’educació. Finalment, Tascón ha ampliat la preocupació també al setembre quan, a parer de la Fapac, ‘tampoc queda garantit’ aquest dret. Per això la federació adverteix que quan comenci el curs 2020-2021 ‘no hi pot haver educació telemàtica’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor