28.07.2016 - 16:18
L’Audiència Nacional considera que no hi ha risc de fuga que i molts d’ells tenen una edat avançat o pateixen malalties
MADRID, 28 (EUROPA PRESS)
L’Audiència Nacional ha decretat en una vista celebrada aquest dijous la llibertat sense fiança per als set directius de Afinsa condemnats a penes de presó de fins a 12 anys i per als qual es demanava l’ingrés efectiu a la presó. Això suposa que quedaran lliures fins que el Tribunal Suprem es pronunciï sobre la resolució, en resposta als seus recursos de cassació.
La Secció Primera de la sala penal de l’Audiència Nacional ha pres aquesta decisió després d’estudiar, a petició de la Fiscalia i de les acusacions, si aquestes set persones havien d’entrar a la presó immediatament. Aquest mateix tribunal els va condemnar aquest dimecres juntament amb quatre exdirectius més de l’empresa filatèlica pels delictes d’estafa agreujada, insolvència punible, delicte continuat de falsejament dels comptes anuals, blanqueig de capitals i contra la Hisenda Pública per la considerada més gran estafa piramidal d’Espanya.
Els set condemnats per als quals es demanava l’ingrés efectiu a la presó són l’expresident d’Afinsa Juan Antonio Cano i dels exdirigents Albertino de Figueiredo, Emilio Ballester, Carlos de Figueiredo, Vicente Martín, Francisco Guijarro i José Joaquín Abajo.
EL TRIBUNAL REBUTJA LES PETICIONS DE LA FISCALIA I DE LES ACUSACIONS
Durant la vista, el fiscal ha sol·licitat la presó provisional per a Cano, Albertino de Figueiredo, Ballester, Carlos de Figueiredo i Vicente Martín, mentre que per a Guijarro i Abajo n’ha demanat la llibertat provisional sota fiança de 200.000 euros per risc de fuga. D’altra banda, les acusacions particulars han demanat la llibertat provisional fins a la meitat del temps de la condemna per als set condemnats.
Tot i això, la Sala ha rebutjat aquestes peticions i els ha deixat en llibertat sense fiança a tots, ja que entén que no hi ha risc elevat de fuga dels condemnats i que la fiança econòmica no afegeix cap garantia d’evitar la fugida.
El tribunal diu en la seva sentència que no necessàriament han de fugir, ja que són espanyols, tenen família, fins i tot algun desenvolupen la seva activitat professional a Espanya –Abajo és funcionari de l’Estat i Carlos de Figueiredo, investigador de la Universitat– o reben una pensió pública. A més, assenyala que diversos tenen una edat avançada, pateixen una malaltia greu o tenen familiars hospitalitzats.
“El pronòstic sobre comportament futur d’una persona és sempre incert, però hem d’intentar atendre als fets i neutralitzar qualsevol temptació d’execució provisional de les penes”, diu la resolució del tribunal.
MANTÉ LES MESURES CAUTELARS IMPOSADES EL 2006
Tot i això, ha mantingut les mesures cautelars que tots els condemnats, excepte Abajo, a qui les han imposat ara, porten complint des que Afinsa va ser intervinguda judicialment el maig del 2006. Aquestes mesures consisteixen en la retirada de passaport, prohibició d’abandonar el territori espanyol, indicació del telèfon mòbil i compareixença cada 15 dies a l’Audiència Nacional o al jutjat més pròxim als seus domicilis.
La Sala ha destacat que des de la intervenció de l’empresa filatèlica, els condemnats “sempre i a cada moment” han complert amb aquestes ordres, “han assistit a les sessions de judici”, així com que “avui (aquest dijous) han comparegut, després de conèixer la condemna dictada”.
“ESTAFA PIRAMIDAL MÉS GRAN” D’ESPANYA
Aquest dimecres, aquest mateix tribunal presidit per la magistrada Manuela Fernández Prado, va condemnar 11 exdirectius d’Afinsa a penes de fins a 12 anys de presó per ser els responsables de l'”estafa piramidal més gran” d’Espanya.
La Sala va imposar la pena més alta a l’expresident d’Afinsa, amb 12 anys i 10 mesos de presó i a una multa de 240.000 euros.
A Albertino de Figueiredo se l’ha condemnat a 11 anys de presó i a una pena de 174.000 euros, mentre que a Carlos de Figueiredo se li ha imposat una pena d’11 anys i 11 mesos de presó i 198.000 euros de multa.
Segons els jutges, Cano –com a economista– i Albertino Figuereido –com a expert filatèlic– van ser els que van idear i van perfilar el negoci piramidal concentrat en el vèrtex i els que adoptaven les grans decisions.
Pel que fa a Vicente Martín, se li ha imposat una pena d’11 anys i sis mesos de presó, més 192.000 euros de multa, mentre que per a Ballester López s’ha decidit una pena de 10 anys i 3 mesos de presó i 168.000 euros de multa. A Abajo se l’ha condemnat a sis anys i tres mesos de presó i a pagar 78.000 euros.
INDEMNITZACIÓ CONJUNTA I SOLIDÀRIA
A més, a aquestes sis persones també se’ls ha ordenat indemnitzar amb 2.574 milions d’euros els 190.022 titulars dels 269.570 contractes que l’administració concursal d’Afinsa Bienes Tangibles S.A va reconèixer.
Finalment, Guijarro ha estat condemnat a un total a sis anys i cinc mesos de presó per ser còmplice en el delicte d’estafa agreujada continuada i autor de blanqueig de capitals; tot i que ha estat absolt del delicte contra a Hisenda Pública, li ordena pagar una multa de 69 milions d’euros.