02.12.2016 - 02:00
Per què no es poden unir gastronomia, el setè art i el Japó? Aquesta és la proposta del mes de desembre de la Filmoteca de Catalunya, que dedica un cicle sencer a la gastronomia japonesa. El cinema i la cuina són dues de les manifestacions més conegudes de la cultura nipona i, plegades, tenen una extensa filmografia. El cicle ‘Secrets de la gastronomia japonesa’ aplega vuit de les produccions més suculentes d’aquest subgènere rodades durant aquests setze anys del segle XXI.
El cicle arrenca avui amb Restaurant Kamome, un film sobre una japonesa que obre un restaurant a Hèlsinki i només té un client. Continuarà amb Nankyoku ryôrinin, que relata l’experiència d’una expedició a l’Antàrtida i el dia 6 de desembre es podrà veure Akanezora, la història d’un fabricant de tofu ambientada en el període Edo. El samurai cuiner: Una història d’amor real narra la història d’una divorciada que fa d’ajudant d’un guerrer que s’estima més dedicar-se als fogons. I Recepta de dol parla d’un vidu que recupera les ganes de viure a través de la gastronomia.
El 14 de desembre es projectarà Ramen Samurai, sobre un jove que hereta el negoci de fideus del seu pare. Després del film, Roger Ortuño, un dels referents en gastronomia japonesa del nostre país, farà un col·loqui. Els dos darrers films són Ten no shizuku: Tatsumi Yoshiko Inochi no sûpu, un documentari que investiga els secrets d’una sopa que té l’elixir de la vida i An / Una pastelería en Tokio, un entranyable film sobre una dona gran que entra a treballar en una botiga de doraiakis.