27.09.2015 - 06:00
L’any 1906 una editorial gironina va publicar una antologia de literats catalans il·lustrada per l’escriptor i pintor Prudenci Bertrana. Hi ha una imatge feta amb llapis de Joan Maragall i retrats de Carles Rahola i Xavier Montsalvatge, entre més. Ara aquests trenta-sis retrats es poden veure en una exposició al Museu d’Art de Girona fins a finals d’any. Però més enllà de mostrar una vessant poc coneguda de Bertrana, la de dibuixant, l’exposició també parla del seu compromís cultural.
Abans de dedicar-se plenament a la literatura Prudenci Bertrana va tenir una llarga carrera com a pintor però la seva obra és molt poc coneguda. De fet els trenta-sis dibuixos que es poden veure al Museu d’Art és la primera vegada que s’esposen de manera conjunta. Tots els seus dibuixos són acadèmics, pulcres, de traç net i clar pensats per poder ser impresos.
Però l’exposició no vol quedar-se només amb els retrats sinó explicar la història, el context en el qual l’artista va decidir fer els dibuixos i la importància de la revista ‘Aplech’, on es van publicar. Es tracta d’una publicació del tombant de segle que estava pensada perquè s’utilitzés a les escoles com a forma d’aprenentatge del català i de les figures principals de la llengua.