Els residus hospitalaris, en camions en una nau de Fira València

  • Sanitat admet el desbordament i negocia amb la indústria cimentera per a ampliar la capacitat incineradora

VilaWeb
Els camions carregats amb residus perillosos en una nau de Fira València. EFE

Redacció

09.02.2021 - 19:14
Actualització: 09.02.2021 - 19:26

La Conselleria de Sanitat Universal ha mostrat avui com s’emmagatzemen els residus hospitalaris en una nau de Fira València.  La mateixa imatge dels camions refrigerats es repeteix a la Fira d’Alacant. Cada camió té una capacitat per a 3.500 quilos de material. El rebuig arriba a la fira en camions més menuts, allí els posen en palets i omplen els tràilers.

Des de la conselleria s’ha reconegut que les tensions per a l’arreplegada d’aquests residus van començar el mes de març a l’inici de la pandèmia. A partir de novembre, amb l’arribada de la tercera onada i l’ingrés de milers de persones tant a les plantes com a les UCI, s’ha accentuat el desbordament. L’Hospital Clínic i el General de València són els dos que més han patit per la falta d’espai d’emmagatzemament segur de les deixalles perilloses. Segons Carmelina Pla, directora general d’Alta Tecnologia, Inversions i Infraestructures, s’ha passat de gestionar-ne 2.000 tones a 4.000.

La recollida dels residus hospitalaris la fan empreses privades contractades per la conselleria. Aquests mesos s’han vist sobrepassades i no tenien suficients espais autoritzats i habilitats per a arreplegar i dipositar el material de rebuig amb garanties. “Des del principi hem treballat amb la direcció general de medi ambient per a aconseguir espais per a poder gestionar els residus. A la Fira, l’empresa els pot guardar en els camions frigorífics complint totes les garanties d’un espai tancat, climatitzat, vigilat i amb protecció contra incendis”, ha explicat Pla, que ha insistit que es tracta d’una mesura transitòria.

Des d’ací els traslladaran a la planta de la Vall d’Uixó, adaptant-se a la capacitat per a incinerar-los.

Incinerar a les cimenteres

La directora general ha explicat que s’està treballant per a buscar alternatives com ara l’habilitació d’una nova planta o arribar a acords amb les empreses cimenteres. Uns acords que des de sanitat esperen poder anunciar els pròxims dies o setmanes a tot estirar.

Pel que fa a la naturalesa de les deixalles, Pla ha explicat que són considerats residus perillosos les bates i els guants del personal sanitari, però també les safates on mengen els malalts, tot el material de protecció del personal de neteja, de manteniment o de vigilància dels hospitals.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor