09.05.2020 - 01:50
Fa poques setmanes que va començar un projecte de col·laboració entre els Serveis Lingüístics de la Universitat de Barcelona (UB) i el lectorat de català del Romanisches Seminar de la Universitat del Ruhr a Bochum (RUB), amb l’objectiu de crear parelles d’intercanvi lingüístic entre estudiants de tots dos centres. En poques setmanes s’han format vint-i-sis parelles de catalans i alemanys, dividides en tres grups: dos d’alemany-català (A2 i B2) i un d’alemany-castellà.
La primera trobada de cada grup ha estat col·lectiva, de manera que tots els estudiants s’han pogut saludar i conèixer i resoldre dubtes conjuntament. En aquesta primera sessió —en què també han participat les organitzadores de l’intercanvi, Imma Martí i Elisenda Vilajoliu—, cada parella va dedicar una estona a parlar privadament i a acordar el dia i l’hora de la trobada següent, que ja faran pel seu compte.
Els estudiants amb un nivell més bàsic de català i d’alemany conversaran sobre gustos i afeccions, gastronomia, cultura i tradicions, per exemple. En canvi, el grup que practicarà conversa de nivell intermedi tractarà de temes com ara la sostenibilitat, els influencers i els mitjans de comunicació.
D’ara endavant, els participants en aquesta experiència es trobaran un dia la setmana durant cinc setmanes, per bé que alguns han acordat voluntàriament d’allargar l’intercanvi amb més sessions.
Es reprèn l’intercanvi amb la Universitat de Sheffield
Per una altra banda, després de l’èxit del curs passat, estudiants de la Universitat de Barcelona han reprès un intercanvi lingüístic en línia amb estudiants de la Universitat de Sheffield, al Regne Unit, on hi ha un lectorat que rep el suport de l’Institut Ramon Llull. La iniciativa, que té una gran acollida, va començar al març i s’allargarà fins a mitjan maig.
Dotze estudiants britànics que cursen el grau de llengües i cultures modernes practiquen, periòdicament, la llengua catalana amb dotze estudiants de la Universitat de Barcelona que volen millorar el nivell d’anglès. La Covid-19 és el tema de conversa principal de les sessions, però també ho aprofiten per recomanar-se sèries i films, explicar-se els darrers viatges o els que tenen pendents i per comparar sengles cultures.