Els procuradors demanen la paralització “immediata” del sistema LexNet perquè “és un desastre de tall tercermundista”

  • Els col·legiats demanen la volta al paper perquè les últimes caigudes del sistema "han satisfet la seua paciència"

VilaWeb
Redacció
21.09.2017 - 19:08

Els col·legiats demanen la volta al paper perquè les últimes caigudes del sistema “han satisfet la seua paciència”

VALÈNCIA, 21 (EUROPA PRESS)

El Consell Valencià de Procuradors i el Col·legi de Procuradors de València han demanat “la paralització immediata del sistema LexNet” i han reclamat “el retorn al paper” fins que el sistema “puga operar amb garanties per a professionals i ciutadans”. La degana de Procuradors, Laura Oliver, ha assegurat que “açò és un desastre de cort tercermundista”.

Segons han assegurat en un comunicat les entitats, “les caigudes intermitents de LexNet produïdes al llarg de l’any generen un clima d’inseguretat i mantenen paralitzats els despatxos i els jutjats”. Així, han afirmat que les últimes caigudes del sistema “han satisfet la paciència dels procuradors”, que “no saben ja com enfrontar-se al dia a dia en la seua relació amb els jutjats” amb un sistema electrònic que han titlat d'”insuficient, insegur i ineficient”.

Davant esta situació de caos, el Col·legi i el Consell de Col·legis de la Comunitat han sol·licitat la “immediata paralització” de LexNet i el retorn a la notificació i comunicacions en paper, amb la finalitat de “preservar la garantia jurídica i els drets dels ciutadans”.

Des de les entitats han denunciat que “especialment en els últims mesos”, el sistema de notificació de LexNet està “caent repetidament i sense avís previ als jutjats”. “Açò fa que la comunicació en curs es quede bloquejada sense que a voltes el professional tinga constància d’açò fins a l’endemà, que és quan rep el ‘certificat de caiguda'”, han explicat.

Esta situació ha provocat, segons les entitats, que “molts procuradors i funcionaris, es queden bloquejats en els seus despatx sense poder eixir per a assegurar-se que tot funciona correctament”. “Els professionals i els jutjats es troben en permanent estat d’alerta per si els arriba un certificat de caiguda de sistema, amb els consegüents canvis en els terminis”, han agregat.

Per a Oliver, “no es pot entendre” que un de “els tres pilars de la democràcia, la Justícia, no reba l’atenció i la inversió necessària”. “Per què no passa açò amb la pàgina de l’Agència Tributària?”, s’ha preguntat, i ha agregat que “cada any rep milions de consultes alhora amb la declaració de la renda, i funciona perfectament”.

“No obstant açò, amb un sistema que solament usem els professionals, la cosa és ben diferent i es bloqueja cada dos per tres. No hi ha dret al fet que la Justícia siga sempre l’última a rebre inversions per a modernitzar-se. És una vergonya, és com portar un cotxe que no passaria la ITV perquè no li van els frens, ni les llums, i no saps si arrancarà o no”, ha agregat.

Des del Col·legi, “sense entrar en aspectes tècnics”, han atribuït estos “problemes continuats” a “la falta de previsió del Ministeri”, que “va obrir un sistema que només usaven els procuradors a altres professionals, com els advocats, sense realitzar la inversió necessària per a adaptar-ho i ampliar la seua capacitat”.

FALTA DE GARANTIES

La qüestió, segons les entitats, “és més greu del que pot paréixer, i no solament afecta el treball diari de procuradors, sinó que pot arribar a implicar indefensió i falta de garanties jurídiques per als ciutadans”.

Per exemple, han explicat que “davant una caiguda en la comunicació des del jutjat al procurador pot ocórrer que una de les parts reba la notificació mentre que l’altra es queda bloquejada, amb l’evident perjuí per a una de les dos parts”.

Oliver ha asseverat que “no es pot acceptar” la falta de garanties, i ha indicat que “rebre un certificat de caiguda no supleix esta manca”. “La llei diu que el certificat de caiguda és una excepció que es contempla per si ocorre un fet puntual, però en l’actualitat s’ha convertit en norma”, ha agregat.

CRITIQUEN AL MINISTRE PER LES SEUES “EXPLICACIONS VAGUES”

Així, ha assegurat que açò ocorre “davant la mirada impàvida del Ministre -de Justícia, Rafael Catalá-“, que “no dóna més que explicacions vagues sense presentar un pla d’actuació immediata, creïble i definitiu”.

“Ha anunciat unes inversions que no sabem per a què són, però no ens dóna terminis, ni ens garanteix el sistema. Davant esta situació caòtica només podem demanar la immediata paralització del sistema LexNet i el retorn al paper. Sabem que és un pas arrere, i sabem que ens tocarà treballar el doble, però la nostra obligació professional és garantir la representació del ciutadà davant la Justícia, i ara, tal com estan les coses, no podem fer-ho”, ha manifestat Laura Oliver.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor