Els primers noms de l’equip de Trump

  • Reince Preibus i Steve Bannon són alguns dels noms que formaran part de l'equip del nou president dels Estats Units

VilaWeb

Redacció

14.11.2016 - 22:00
Actualització: 15.11.2016 - 14:58

Una setmana després de les eleccions nord-americanes, Donald Trump ja ha fet públics alguns dels noms importants del seu equip. A banda el vice-president, Mike Pence, ja se sap que també comptarà amb Reince Preibus i Steve Bannon. Perfils concrets per a posicions clau del seu equip de confiança.

El to de la compareixença de Trump dimarts a la nit, ja com a president electe, i les declaracions de l’entrevista de diumenge a la cadena CBS semblaven indicar que el futur president s’havia ‘centrat’. Tanmateix, noms com els tres esmentats fan pensar que no serà pas una presidència moderada.

Mike Pence, vice-president

fotonoticia_20161028092237_640-1

Mike Pence, el company de ticket de Donald Trump en aquestes eleccions, esdevindrà el 20 de gener el nou vice-president dels Estats Units. Actualment és governador de l’estat d’Indiana, càrrec que ocupa des del 2013, i és un polític profundament religiós i ultraconservador. S’ha destacat per una ferma oposició a l’avortament i al matrimoni homosexual. L’any 2015 va impulsar una llei al seu estat que permetia als botiguers de decidir si volien vendre a membres de la comunitat LGBTI. Segons ell, els homosexuals es poden ‘guarir’: com recull la revista Vanity Fair, durant la campanya de l’any 2000 per accedir al congrés nord-americà, Pence va defensar que es destinessin recursos a institucions que ajudessin a ‘canviar el comportament sexual’.

Quant a l’avortament, va endurir els supòsits que permeten a les dones d’interrompre l’embaràs. També va votar contra un salari que no diferenciés per raons de sexe, raça, religió o orientació sexual. Creu que fumar no mata, s’oposa als centres de planificació familiar i pensa que els preservatius no serveixen.

Reince Preibus, cap de gabinet

fotonoticia_20161114145701-16111868859_640

Reince Preibus serà el cap de gabinet de Trump, una posició clau. Preibus és un polític amb experiència a Washington, i molt amic del dirigent dels republicans al congrés, Paul Ryan. D’aquesta manera, Trump espera acostar-se a Ryan, de qui durant la campanya es va distanciar ostensiblement. Des de l’any 2011, Preibus és el president del Comitè Nacional del Partit Republicà, i ha estat un fidel assessor durant la campanya de Trump per accedir a la Casa Blanca. Malgrat tenir experiència política, no té experiència de govern.

Steve Bannon, cap d’estratègia
fotonoticia_20161114145701-16111868849_640

Steve Bannon és el president de Breitbart News, un mitjà digital d’extrema-dreta, racista, misogin i antisemita que durant la campanya s’ha encarregat de difondre aquesta ideologia a la xarxa. Serà el cap d’estratègia de Trump i es disputarà el poder amb Preibus.

L’any 1996, Bannon va ser acusat de violència masclista. La seva esposa el va acusar d’haver-la agredida violentament i d’haver-li espatllat el telèfon quan ella volia trucar a la policia. Segons que explica el diari britànic The Guardian, Bannon estava registrat per votar a Florida, un dels estats clau, però en una casa on no vivia (cosa que és una il·legalitat).

A banda aquests tres noms, també s’ha fet públic que el cap de l’Oficina de Medi (EPA) serà Myron Ebell, un home que nega el canvi climàtic, vinculat a la indústria del carbó, segons el Washington Post.

Moderació de Trump?
Tan bon punt es van saber els resultats de Pennsilvània, quan ja havia parlat amb Hillary Clinton, Donald Trump va comparèixer davant els mitjans de comunicació i els seus partidaris. En aquell primer discurs com a president electe, va fer servir un to clarament presidencial, dient que calia unir el país i sense fer referència a cap de les seves propostes més polèmiques.

Dies després, va acceptar que el programa de sanitat pública d’Obama tenia ‘alguns punts que li agradaven’, tot i que durant la campanya havia dit repetidament que el desmantellaria. De la mateixa manera, va matisar les seves paraules contra Hillary Clinton, que havia acusat de corrupta i deshonesta i havia amenaçat d’investigar-la per veure si calia tancar-la a la presó.

Malgrat això, la moderació de Trump sembla improbable si ens fixem en els perfils que va fent públics per a les posicions clau del seu equip. Trump tampoc no sembla haver-se moderat respecte del tractament de la immigració: ja com a president electe, ha dit que pensa deportar ‘dos o tres milions’ d’immigrants irregulars.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor