Els pressuposts d’Ensenyament, Salut i Interior, en joc avui al parlament

  • La CUP demana de reduir el suport econòmic a les escoles privades concertades i algunes mesures de transparència a Interior i Salut

VilaWeb

Redacció

17.01.2017 - 22:00
Actualització: 18.01.2017 - 07:13

Aquesta setmana passen pel Parlament de Catalunya les seccions del pressupost de la Generalitat del 2017, és a dir, els pressuposts parcials de cada departament del govern. Ahir i abans-d’ahir s’hi van debatre les partides assignades al Departament d’Economia i Hisenda i al d’Afers i Relacions Institucionals i Exteriors i Transparència. Avui entren en joc els comptes de Governació i Habitatge, Ensenyament, Salut i Interior. Els tres últims són els que han centrat de manera més clara la negociació entre Junts pel Sí i la CUP.

Els consellers d’Ensenyament, Meritxell Ruiz, a dos quarts de dotze; de Salut, Toni Comín, a les tres; i d’Interior, Jordi Jané, a les cinc, exposaran la proposta de pressupost davant els membres de la comissió, que defensaran les seves esmenes. Si bé el govern està disposat a estudiar i incorporar modificacions proposades per qualsevol partit, és evident que esmerça tot l’esforç a establir acords amb la CUP, socis en el procés cap a la independència. Al final de la sessió de cada comissió, els grups hauran de votar les esmenes de totalitat presentades pels quatre grups de l’oposició (Ciutadans, Partit dels Socialistes de Catalunya, Partit Popular i Catalunya Sí que es Pot). Serà en el tram entre els debats d’aquesta setmana i l’arribada del pressupost al ple que el govern haurà de decidir quines modificacions accepta per als comptes.

I quines esmenes ha presentat la CUP en aquests tres àmbits (Ensenyament, Interior i Salut)? El fet cert és que les propostes més significatives de la CUP per a canviar el pressupost s’han presentat en l’àmbit de la proposta de llei de mesures fiscals, financeres i administratives (setanta esmenes). En l’àmbit de l’articulat del pressupost, la CUP hi ha presentat quaranta esmenes. I tan sols vuit afecten els comptes d’aquestes tres conselleries de més pes pressupostari. Heus ací el sentit de les esmenes:

Les concertades, al punt de mira
En matèria d’Ensenyament, les esmenes de la CUP (6) van en la direcció de reduir les partides destinades als centres educatius privats concertats. Per exemple, demanen d’establir en el pressupost que el govern no cobrirà grups i cursos d’aquests centres privats si no són d’ensenyament obligatori. També demana que durant el curs 2017-2018 no es cobreixin concerts educatius que segreguin els alumnes per sexe o que no compleixin els criteris d’escola inclusiva (amb una composició d’alumnat similar als centres públics de l’entorn).

Per afavorir l’ensenyament públic, la CUP també vol reduir d’un 50% l’aportació a les despeses de funcionament dels centres privats mentre no es cobreixi el 80% de l’oferta escolar amb centres públics. I demana que els diners obtinguts amb aquesta reducció es destinin als sous del personal docent del departament i als fons estructurals per a necessitats i equipaments formatius a tot el país. L’última esmena de la CUP en matèria educativa demana justament que es creïn aquests fons estructurals per a satisfer necessitats i equipaments formatius.

La consellera d’Ensenyament ja va respondre a aquestes demandes de la CUP sobre els centres concertats. Va dir que era un debat que s’havia de desvincular del pressupost, perquè les clàusules que es volen modificar són regulades per la llei d’educació. És a dir, que per incloure les demandes de la CUP en els comptes caldria canviar la llei.

Transparència a Interior i Salut
la CUP ha presentat una esmena en l’àmbit d’Interior i una altra en el de Salut. La d’Interior demana que a la Policia de Catalunya hi hagi més transparència en matèria de seguretat i investigació criminal. Vol que es facin públiques les dades sobre el nombre d’efectius que el cos de Mossos d’Esquadra destina a cada unitat operativa i sobre la tipologia delictiva investigada per les unitats de recerca.

L’esmena en l’àmbit de Salut pretén que el govern creï un sol concepte i article pressupostari per integrar els concerts sanitaris i la contractació externa per a la provisió o gestió de serveis de titularitat pública. L’objectiu d’aquesta proposta és escatir quina despesa real i completa destina el govern als concerts sanitaris i a les externalitzacions.

Entrebancs no prevists
En principi, tot indica que el pas per les comissions parlamentàries no tindrà cap sorpresa. El govern i JxSí es trobarien en un destret si la CUP refusés el pressupost en alguna de les seccions pressupostàries que es debatran en comissió aquesta setmana.

Si fos el cas, el president de la comissió hauria de comunicar-ho a la presidenta del parlament, Carme Forcadell, que hauria de portar aquesta decisió al ple de la cambra perquè decidís si la ratifica.

Si el ple ratifica el refús, la secció pressupostària tornarà al govern perquè en presenti una de nova. Llavors es podria optar entre dues possibilitats: o bé el govern retiraria tot el projecte de llei del pressupost, o bé la tramitació dels comptes restaria suspesa fins que l’executiu no presentés una nova proposta d’aquella secció que fos avalada pel ple.

Fos com fos, significaria un fre del procés cap a la independència, perquè el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha advertit que si no hi ha pressupost dissoldrà el parlament i convocarà eleccions.

La decisió de la CUP
Si la CUP vota en totes tretze comissions a favor de continuar la tramitació dels comptes, encara no serà pas el sí definitiu de la formació. La CUP no prendrà aquesta decisió fins després d’una reunió dels òrgans interns, que farà el 28 de gener.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor