Els Pressupostos arriben aquest dilluns al Ple del Congrés, pendents que no hi hagi ni absències ni errors

  • El Govern central, després de sumar a Cs, PNB, UPN, CC i Foro, dóna per fet que superarà el tràngol amb la complicitat de Nueva Canarias

VilaWeb
Redacció
28.05.2017 - 11:08

El Govern central, després de sumar a Cs, PNB, UPN, CC i Foro, dóna per fet que superarà el tràngol amb la complicitat de Nueva Canarias

MADRID, 28 (EUROPA PRESS)

El Ple del Congrés iniciarà aquest dilluns el debat del projecte de llei de Pressupostos Generals de l’Estat per 2017, si bé el Govern dóna per fet que comptarà amb els suports necessaris per superar les centenars de votacions i poder treure endavant els comptes, sempre que no hi hagi absències ni errors en les nombroses votacions que s’esperen.

A més del suport manifestat per Ciutadans, PNB, UPN, Foro Asturias i Coalición Canaria, el Govern central dóna per fet que durant les votacions del projecte comptarà amb Nueva Canarias, soci electoral del PSOE a Canàries, per recolzar els comptes o almenys permetre amb la seva abstenció que passin aquest tràngol.

Després de superar el debat de totalitat i les votacions d’esmenes a l’articulat en la Comissió de Pressupostos, el Govern espanyol necessita ara el suport o abstenció del canari Pedro Quevedo en el Ple, el ‘diputat 176’, per poder comptabilitzar més suports que rebutjos als comptes.

Això sí, la complicitat del diputat canari ha de mantenir-se en totes les votacions dels propers dies perquè el rebuig als comptes d’un sol ministeri ja suposa l’enderrocament de tot el projecte pressupostari.

FINS ARA, 101 ESMENES

El debat de Pressupostos s’iniciarà en el Ple aquest dilluns a partir de les 15 hores, quan es debatrà l’articulat de la llei. Aquest apartat és el que més modificacions va patir en la Comissió, doncs en la primera votació es va acumular pràcticament la meitat de les més de cent esmenes incorporades al text, la majoria d’elles a proposta del PP.

El dimarts, el debat continuarà a partir de les 9 hores, iniciant-se la tradicional desfilada de ministres pel Ple a càrrec de la vicepresidenta del Govern central, Soraya Sáenz de Santamaría, i el ministre d’Hisenda i Funció Pública, Cristóbal Montoro.

Li seguiran, en una jornada sense interrupció fins a la nit, els titulars d’Economia, Luis de Guindos; Justícia, Rafael Catalá; Energia, Turisme i Agenda Digital, Álvaro Nadal; Sanitat, Serveis Socials i Igualtat, Dolors Montserrat; i Defensa, María Dolores de Cospedal.

El dimecres reprendrà les intervencions a les 9 hores el ministre de Foment, Rafael Catalá, al que seguiran els titulars d’Interior, Juan Ignacio Zoido, d’Educació, Cultura i Esport, Íñigo Méndez de Vigo; d’Afers Exteriors, Alfonso Dastis; d’Agricultura i Pesca, Alimentació i Medi ambient, Isabel García Tejerina; i d’Ocupació i Seguretat Social, Fátima Báñez.

SEGUEIXEN ‘VIVES’ UNES 5.300 ESMENES

L’oposició tractarà d’incorporar durant les votacions que se celebrin en aquestes jornades algunes de les seves aportacions al projecte, després de quedar ‘vives’ unes 5.300 esmenes als Pressupostos, després del seu pas per la Comissió.

Allà, la majoria formada pels diputats de PP, Ciutadans, PNB i UPN va bastar per rebutjar la pràctica totalitat d’esmenes registrades per l’oposició, incorporant-se únicament poc més d’un centenar de propostes, la majoria d’elles del PP.

PNB i Coalición Canarias van fer valer el seu pacte amb el Govern central per incloure totes les seves propostes, així com diverses de les reivindicacions de Foro Asturias. No així les esmenes de Nueva Canarias, el diputat de la qual Pedro Quevedo negociava aquests dies amb el Govern central i escenificarà el seu acord al debat del Ple del Congrés.

Respecte a Ciutadans, la formació taronja va aconseguir la inclusió d’algunes de les seves millores proposades a uns comptes que ja es van presentar amb diverses partides pactades amb el PP. No obstant això, després del rebuig del PP a una de les seves iniciatives, la de la constitució d’una Oficina d’Avaluació als contractes públics, que va ser rebutjada per no recaptar suport ni de PSOE ni d’Units Podem, Ciutadans va retirar gran part de les esmenes que restaven per votar.

Per tant, caldrà veure si la formació liderada per Albert Rivera continua negociant amb el PP la inclusió de la resta d’esmenes retirades, entre elles dotació per a un sistema de gestió compartida d’historials clínics, o decideix no sotmetre-les a votació com ja va fer en Comissió.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor