Els Premis Nacionals de Recerca reconeixen Roderic Guigó i la seva aportació per entendre com funciona el genoma humà

  • Els guardons també premien la doctora en Astrofísica Nanda Rea; la publicació digital 'UABDivulga'; la Fundació La Marató de TV3 i la Cooperative Automotive Research Network (CARNET)

VilaWeb

ACN

15.10.2018 - 20:58
Actualització: 15.10.2018 - 21:10

Els Premis Nacionals de Recerca han reconegut aquest vespre el doctor en Biologia Roderic Guigó, coordinador del Programa de Bioinformàtica i Genòmica del Centre de Regulació Genòmica (CRG). La doctora en Astrofísica Nanda Rea ha rebut el Premi Nacional de Recerca al Talent Jove; la publicació digital ‘UABDivulga’, el de Comunicació Científica; la Fundació La Marató de TV3, el de Mecenatge Científic i la Cooperative Automotive Research Network (CARNET), al Partenariat Publicoprivat en R+I.

Els Premis Nacionals de Recerca, convocats per la Generalitat i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRIi), fomenten l’activitat dels investigadors, mecenes, empresaris i comunicadors i el reconeixement social de la ciència.

Roderic Guigó (Barcelona, 1959) lidera al CRG el grup de recerca de Biologia Computacional del Processament de l’RNA, que desenvolupa programari per a la predicció de gens i l’anotació de seqüències genòmiques. Guigó va participar al Projecte Genoma Humà i en els projectes del genoma de moltes altres espècies. El seu grup treballa actualment en el Projecte Encode, continuació de Genoma Humà, que té per objectiu desxifrar el significat biològic de la seqüència del genoma. També, en el Consorci Internacional del Genoma del Càncer (ICGC) i en el projecte BioSapiens, una extensa xarxa bioinformàtica europea. Guigó ha investigat durant anys als Estats Units en camps com ara la predicció gènica o l’estructura del genoma. La seva tasca ha contribuït a la reinterpretació de la informació continguda al genoma i ha possibilitat l’inici de las seva interpretació funcional.Nanda Rea i les estrelles de neutrons.

Nanda Rea (Roma, 1978) és llicenciada en Física i doctora en Astrofísica per la Universitat de Roma Tor Vergata. És investigadora titular del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC) a l’Institut de Ciències de l’Espai (IEEC-CSIC), onha centrat la seva recerca en les estrelles de neutrons, nuclis residuals d’estrelles massives que han explotat. Hi ha milions d’aquestes estrelles a la nostra galàxia, que concentren una massa superior a la del Sol en un diàmetre d’uns 20 quilòmetres i tenen una ràpida rotació i un gran camp magnètic. Rea està especialitzada en l’estudi dels magnetars, estrelles de neutrons envoltades dels camps magnètics més intensos de l’univers. És responsable del descobriment que els magnetars poden comptar amb camps magnètics dèbils, fet que ha revolucionat la concepció clàssica d’aquests tipus d’estrelles. Per arribar a aquesta descoberta, Rea i el seu equip han treballat més de 10 anys amb dades de diversos observatoris espacials com XMM-Newton i Integral, de l’ESA o el Chandra X Ray Observatory o el Swift Observatory de la NASA.

Divulgació de la producció científica de la universitat
La publicació digital ‘UABDivulga’, de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), va néixer el 2003 per apropar a la societat la producció científica de la universitat i els centres vinculats. La publicació compta amb la participació de científics de 57 departaments de la UAB i 44 centres i instituts de recerca vinculats, a més de 19 empreses spin-off del Parc de Recerca UAB. Ofereix 1.986 articles de tots els àmbits de coneixement de la universitat; inclou entrevistes amb investigadors, en format escrit o en breus càpsules de vídeo, així com més de 155 reportatges videogràfics sobre projectes de recerca. Els continguts es publiquen en català, castellà i anglès i s’envien cada mes en format de butlletí a 2.785 subscriptors.

Recaptació de fons i sensibilització
La Fundació La Marató de TV3 es va crear el 1996 per la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) per promoure la recerca biomèdica a partir dels fons recaptats amb el programa de televisió i ràdio homònim i organitzar campanyes de sensibilització sobre les malalties que s’hi tracten. Durant 25 anys, La Marató ha recaptat més de 170 milions d’euros, que s’han destinat a 794 projectes d’investigació en recerca biomèdica i malalties greus i cròniques, i s’ha convertit en una de les principals fonts de finançament de la investigació a Catalunya. A més, ha impulsat una tasca de sensibilització social sobre malalties greus i cròniques, que inclou l’organització anual de més de 5.300 conferències als centres educatius i el suport a 3.500 activitats populars organitzades per iniciativa ciutadana, que cada any impliquen la participació d’un milió de ciutadans.

Recerca sobre l’automòbil i mobilitat urbana
Cooperative Automotive Research Network (CARNET) és un hub d’R+I format per SEAT, Volkswagen Research i la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) amb l’objectiu d’apropar els conceptes de mobilitat de l’automòbil i mobilitat urbana. Creat el 2015, té quatre línies de recerca: desenvolupament de sensors, tecnologies de vehicles connectats i sistemes de regulació del trànsit intel·ligents; disseny de nous vehicles; apps i sistemes d’assistència al conductor i creació de nous models de negoci en mobilitat urbana. CARNET funciona com una plataforma de recerca col·laborativa i d’innovació oberta no només per als socis fundadors sinó per a tot tipus d’entitats. A més dels fundadors, hi participen les empreses Altran, Applus IDIADA, Ficosa i Rucker Lypsa, i entitats com ara el RACC, PTV Group, el clúster de la Indústria de l’Automoció de Catalunya i l’Ajuntament de Barcelona.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor