22.06.2016 - 02:00
A Andorra la Vella, Isil, Arties i Boí fa segles que, pels volts del solstici d’estiu, es fa la festa de les falles. Però enguany, per Sant Joan, tots aquests pobles del Pirineu les viuran d’una manera molt especial perquè serà l’any que estrenaran la declaració de Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la UNESCO. Tot i que dos dels seixanta-tres pobles que van encapçalar la candidatura ja han fet les falles –Durro i la Pobla de Segur–, la majoria de festes es concentren aquest cap de setmana.
Malgrat ser catalogades sota una mateixa etiqueta, les Festes del Foc del Solstici d’Estiu dels Pirineus –aquest n’és el nom oficial– són molt riques i variades. Cada poble les fa a la seva manera i presenten moltes variants: a Isil són troncs encesos de mida mitjana que els portadors es carreguen a l’espatlla mentre baixen per la muntanya; a Andorra la Vella són boles lleugeres d’escorça de bedoll que es fan giravoltar; i a Arties són un gran tronc arrossegat pels carrers del poble.
El catàleg és format per 63 festes que pertanyen a la Vall d’Aran, l’Alta Ribagorça, el Pallars Sobirà, Andorra, la Franja de Ponent i Occitània. També hi ha dues localitats del Berguedà –Bagà i Sant Julià de Cerdanyola–, on excepcionalment coincideixen amb el solstici d’hivern. Alguns altres pobles pirinencs, com ara València d’Àneu, Alós d’Isil i moltes parròquies andorranes també fan la festa de les falles pels volts de Sant Joan, tot i no haver-se adherit a la candidatura.
Calendari de les Festes del Foc del Solstici d’Estiu dels Pirineus
Alta Ribagorça
23 de juny: Boí, Casós, el Pont de Suert, Vilaller
25 de juny: Senet
2 de juliol: Barruera
8 de juliol: Erill la Vall
15 de juliol: Taüll
23 de juliol: Llesp
Andorra:
23 de juny: Andorra la Vella, Escaldes-Engordany, Sant Julià de Lòria