Els pisos turístics no afecten l’increment del preu del lloguer a Barcelona, segons un estudi

  • El 2016 es van reduir els pisos turístics per primera vegada, amb 1.076 menys, tots il·legals

VilaWeb
Redacció
04.07.2017 - 14:56

El 2016 es van reduir els pisos turístics per primera vegada, amb 1.076 menys, tots il·legals

BARCELONA, 4 (EUROPA PRESS)

El nombre d’habitatges d’ús turístic a Barcelona es va reduir per primera vegada el 2016, amb 1.076 pisos menys en comparació de l’any anterior, dels quals tots eren il·legals, segons un estudi de la consultora InAtlas encarregat per l’Associació d’Apartaments Turístics de Barcelona (Apartur), que conclou que els apartaments turístics no tenen cap efecte en l’increment del preu del lloguer a la capital catalana.

El cofundador d’InAtlas, Luís Falcón, ha presentat aquest dimarts l’estudi en una sessió de debat amb el títol ‘Economia, urbanisme i sociologia dels apartaments turístics’, en la qual també han participat el president d’Apartur, Enrique Alcántara; l’economista Gonzalo Bernardos; el conseller delegat de Cushman & Wakefield a Espanya, Oriol Barrachina, i el director general de l’Institut Cerdà, Carles Cabrera, que han defensat la conclusió de l’informe i han assegurat que l’augment del preu de lloguer a Barcelona no es deu als apartaments turístics.

Segons l’informe, a Barcelona hi ha 13.555 apartaments turístics –dels quals, 9.606 són legals i la resta, il·legals–, la qual cosa suposa solament l’1,64% del parc d’habitatges de Barcelona –d’un total d’aproximadament 850.000 habitatges, segons dades de l’Ajuntament–.

Per estimar la xifra d’apartaments turístics, els autors de l’estudi han tingut en compte els anuncis que apareixen en les vuit principals pàgines web d’habitatges d’ús turístic, entre les quals destaquen Airbnb, Homeaway i Booking, que concentren el 98% del total –el 60% de l’oferta s’anuncia en Airbnb–.

Falcón ha assegurat que el motiu pel qual s’han reduït els habitatges d’ús turístic és la campanya de l’Ajuntament contra els apartaments il·legals, i ha constatat que on més han disminuït és a Ciutat Vella (276 menys que el 2015) i l’Eixample (-298), que també són els districtes amb una major concentració d’aquest tipus d’allotjaments –a Ciutat Vella, els apartaments turístics suposen el 4,1% del total d’habitatges i en l’Eixample, el 3,8%–.

MÉS PODER ADQUISITIU I MENYS ATUR

L’estudi conclou que l’augment del preu dels lloguers es deu a dos factors principals: l’augment de població amb un major poder adquisitiu a causa que Barcelona és una ciutat global i atractiva, i la millora de l’economia i la reducció de l’atur.

Des del 2011, està creixent el nombre d’estrangers procedents de països amb un major poder adquisitiu al d’Espanya, com els Estats Units, el Canadà i la resta de la Unió Europea –entre 2014 i 2016 han augmentat en 2.371 persones–, mentre que està disminuint la població de nacionalitats amb menor poder adquisitiu, com els llatinoamericans.

Falcón ha posat l’accent també en l’augment de les ocupacions del sector de les tecnologies de la informació i la comunicació (TIC) a Barcelona, amb un alt valor afegit, i que atreuen persones amb més estudis i un major poder adquisitiu.

“La conclusió és que els habitatges d’ús turístic no influeixen en res en la gran variació del preu de lloguer, perquè no està traient oferta del mercat, sinó que l’està retornant”, ha resolt Falcón.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor