21.03.2022 - 17:12
|
Actualització: 21.03.2022 - 18:12
La flota pesquera valenciana i pràcticament tota la de les Illes es quedaran amarrades a port com a mínim fins dimecres que ve, quan el sector es reunirà amb el ministre d’Agricultura espanyol, Luis Planas, per buscar una solució a la pujada del preu del combustible que no els fa rendible sortir a pescar.
Vicent Pérez, president de la Comissió Interfederativa de Confraries de Pescadors del País Valencià (Coincopesca) ha criticat que el Govern de Pedro Sánchez s’esperi el 29 de març per presentar un Pla Nacional per respondre a l’impacte econòmic i social de la invasió d’Ucraïna, que preveu rebaixes d’impostos. “La gent que viu d’un jornal no pot esperar”, diu. Al País Valencià diu que hi ha uns 400 vaixells dels quals depenen unes 3.500 persones.
Pérez ha dit que arrosseguen pèrdues molt grans perquè en tres mesos el preu del combustible ha pujat un 100%. Per això, ha advertit que seguiran en vaga fins que se’ls doni una solució. Per guanyar 90 o 100 euros a la setmana no sortim a passar l’estona al mar”.
Per la seva part, el president de la Federació Balear de Confraries de Pescadors, Domingo Bonnín, ha dit que la solució real i efectiva a la situació d’ofec que pateix el sector passa per la bonificació del preu del combustible, com ja s’ha fet a altres països.
Afegeix que a Mallorca, Eivissa i Formentera el seguiment de la vaga és del 100%, mentre que a Menorca han sortit a pescar una o dues embarcacions. Així doncs, s’haurien sumat a la vaga unes aproximadament 300 barques, de les quals depenen, entre patrons i treballadors, unes 450 persones.
Per altra banda, els pescadors catalans ja han fet diverses jornades de vaga els últims dies. Els pescadors de Tarragona van ser els primers a sumar-se a l’aturada i més endavant ho van fer els de Barcelona.