Els periodistes posen contra les cordes el portaveu de la Comissió Europea arran de la repressió contra l’independentisme

  • Alexander Winterstein diu que la Comissió no valora 'casos individuals' i que l'opinió de la Comissió envers Catalunya no ha canviat

VilaWeb

Redacció

26.03.2018 - 17:01

L’empresonament de cinc polítics independentistes divendres (Turull, Forcadell, Rull, Bassa i Romeva) i la detenció del president Carles Puigdemont a Alemanya han estat motiu de pregunta al portaveu de la Comissió Europea Alexander Winterstein durant la conferència de premsa a Brussel·les. Diversos periodistes l’han posat contra les cordes amb preguntes relacionades amb la repressió i la detenció de Puigdemont, així com la persecució dels exiliats amb les euroordres.

Un dels periodistes ha preguntat al portaveu quins arguments utilitzarà Jean-Claude Juncker per a denunciar la violació de drets humans a Turquia ‘si un líder electe català està empresonat a Alemanya i altres polítics catalans estan a la presó per haver organitzat un referèndum’. Winterstein s’ha limitat a respondre que veu ‘inapropiat’ comparar la situació dels drets humans a Espanya amb Turquia.

També ha insistit que la Comissió no valorarà la situació judicial de polítics catalans perquè no comenta els processos judicials. Un altre periodista li ha preguntat per l’empresonament dels consellers de la Generalitat i la detenció de Puigdemont, però Winterstein ha contestat que es tracta de ‘casos individuals’.

Davant la insistència dels periodistes, el portaveu ha insistit que la posició de la Comissió envers la situació política a Catalunya ‘no ha canviat’ i ha reiterat el suport de Brussel·les a l’ordre constitucional espanyol. ‘La nostra posició està basada en la relació que la llei europea i la Comissió té amb l’ordre constitucional dels estats membres’, ha dit.

Preguntat sobre l’ús de les euroordres per extradir dirigents polítics per rebel·lió, el portaveu ha assenyalat que es tracta d’un ‘procediment judicial a través del qual cooperen les autoritats judicials dels països membres de la Unió Europea’. Tanmateix, alguns periodistes han recordat que es tracta d’un recurs originàriament pensat per extradir persones acusades de terrorisme o de tràfic il·legal de persones.

Així mateix, ha evitat de valorar si el govern espanyol no ha fet cabal de la crida al diàleg amb la Generalitat feta des de les institucions europees. Winterstein ha remarcat que Juncker està en contacte amb tots els dirigents europeus, inclòs el president del govern espanyol, però no ha aclarit si s’han produït converses sobre la situació a Catalunya.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor