Els perills més grans del ‘ciberpostureig’ a xarxes socials: mostrar la teva localització i fotos de vacances

  • A molts usuaris de xarxes socials els agrada pujar a les xarxes socials les seves fotos, comentaris o fins i tot assenyalar els llocs que visiten. Kaspersky Lab ha advertit en un comunicat dels perills d'aquest tipus de pràctiques, especialment si s'associen amb coordenades de GPS precises.

VilaWeb
Redacció
04.08.2017 - 13:57

MADRID, 4 (Portaltic/EP)

A molts usuaris de xarxes socials els agrada pujar a les xarxes socials les seves fotos, comentaris o fins i tot assenyalar els llocs que visiten. Kaspersky Lab ha advertit en un comunicat dels perills d’aquest tipus de pràctiques, especialment si s’associen amb coordenades de GPS precises.

A aquests internautes no els sembla una mala idea mostrar que es troben al seu bar o restaurant favorit a través de xarxes socials, com ara Facebook, Foursquare, Yelp o qualsevol altra aplicació. Amb això pretenen que els seus amics els segueixin la pista o pel ja clàssic postureig. La seva finalitat és oferir una imatge més glamurosa, divertida o aventurera de la vida.

El primer risc és que tota la informació de geolocalització pot resultar accessible també per a persones desconegudes. Si alguns dels comptes de xarxes socials estan sincronitzats amb Twitter, qualsevol usuari de la plataforma de microblòguing pot saber exactament la ubicació, ja que es tracta d’una plataforma oberta per a tots els usuaris, inclosos possibles lladres.

Durant les vacances, si els usuaris de xarxes socials mostren que estan a la platja o a la muntanya, és possible que els lladres esbrinin que es troben fora de casa. Aquest tipus d’informació pot descobrir-se amb només revisar un perfil a través de fotos pujades durant els viatges i d’ubicacions guardades al passat.

Els menors d’edat també solen compartir la seva geolocalització quan, per exemple, treuen una foto amb amics en una piscina, al centre comercial o a casa. Publicant aquestes fotos a Twitter o Instagram, poden posar-se en el punt de mira dels ciberdelinqüents que sabran, minut a minut, on es troben i què fan.

És molt freqüent també que quan un usuari de xarxes socials es compra un objecte desitjat, com un cotxe o una televisió nous, publiqui una fotografia a les xarxes, incloses Twitter o Instagram, on fins i tot estranys poden veure les seves publicacions. Els qui anteriorment hagin revelat la seva adreça podrien estar proporcionant pistes als lladres.

PRECAUCIONS DAVANT EL ‘CIBERPOSTUREIG’

Malgrat els evidents riscos, és possible utilitzar les xarxes socials amb seguretat sempre que se segueixin una sèrie de precaucions bàsiques, com informa Kaspersky Lab. La companyia de ciberseguretat recomana compartir cert tipus d’informació sensible només amb un grup d’amics restringit.

És aconsellable no utilitzar mai les funcionalitats de geolocalització d’aplicacions com Instagram, Twitter o Facebook ni sincronitzar els comptes de diverses xarxes com Foursquare i Twitter. Si aquestes opcions estan activades, el més recomanable és desactivar-les el més aviat possible.

En el cas dels usuaris que tenen fills, és necessari explicar-los els riscos que existeixen en compartir informació personal a les xarxes socials, especialment la localització. En col·laboració amb Fundació Alia2, Kaspersky Lab va engegar el 2014 el projecte ‘Familia Segura’ per conscienciar i educar pares, nens i centres educatius sobre els riscos que comporta un ús irresponsable d’internet.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor