Els pastorets també fan les Amèriques

  • Com a casa: viatjant pel món a la recerca d'obres, edificis, monuments i personatges que ens remeten a casa nostra

VilaWeb

Text

Martí Crespo

09.12.2022 - 21:40
Actualització: 24.09.2024 - 03:54

Casal Català de Guayaquil
Mirtos 706a, baixos, Guayaquil, Equador
Mapa a Google

Ja hem entrat de ple en l’època de Nadal i, per tant, es tornen a activar totes les tradicions que hi van lligades. Una de les més típiques i esteses al Principat, no cal dir-ho, són les representacions dels Pastorets, una manifestació teatral costumista al voltant del naixement de Jesús i el bé i el mal que clava les arrels a l’edat mitjana. Malgrat que al nostre país els textos més antics del gènere daten del segle XV, la versió que en va fer el 1916 el dramaturg Josep Maria Folch i Torres és la més representada actualment als centenars d’escenaris on hi ha programats Pastorets a Catalunya i en alguns indrets d’Andorra, Mallorca i Menorca, segons la Coordinadora de Pastorets.

Fora del nostre país, i això ja és més desconegut, la fal·lera pels Pastorets també ha arribat a alguns casals catalans de la diàspora. I no parlem tant de casos com el del Casal Català de Luxemburg, que el 2019 va convidar el Grup de Teatre d’Avinyó a fer-hi una funció esporàdica, sinó de versions i representacions preparades i executades per grups de teatre locals. L’exemple més paradigmàtic, per singularitat i veterania, és sens dubte el dels Pastorets de Guayaquil, a l’Equador. En l’origen d’aquesta tradició nadalenca en una ciutat on fa calor per Nadal hi ha un nom concret, el de la promotora cultural Montserrat Maspons i Bigas (Guayaquil, 1921-2016), veritable ànima de la comunitat catalana durant la segona meitat del segle XX i fundadora, el dia de Sant Josep del 1983, del Casal Català de Guayaquil.

Tal com s’explica a la web del centre, va ser ella qui va decidir d’exportar-los, enyorada cada any per aquestes dates de les representacions que en les estades a Barcelona havia vist al Teatre Romea al costat del seu oncle polític, ni més ni menys que Josep Maria Folch i Torres. A mitjan segle, doncs, es va convèncer que havia de compartir aquell record amb els infants de Guayaquil i va demanar al seu cosí, l’escriptor Ramon Folch i Camarasa, que li escrivís una versió abreujada de l’obra, que ella mateixa va adaptar a la realitat equatoriana.

Després d’una laboriosa feina personal amb el vestuari, els decorats i les cançons, Montserrat Maspons va poder presentar el 1959, com a secretària de l’Institut de Cultura Hispànica de Guayaquil, l’obra Pastores a Belén als teatres de la ciutat, que es va repetir tres anys més fins que l’institut es va dissoldre. Però la tradició es reprendria a partir del 1983, amb la fundació del Casal Català de Guayaquil, que d’aleshores ençà programa gairebé cada any els Pastorets equatorians al desembre gràcies a un grup de teatre amateur. La mort de la impulsora el 2 de juliol de 2016 –havent rebut distincions com ara el premi Josep Maria Batista i Roca (1989) i la Creu de Sant Jordi (2013)–, no en va interrompre les representacions: enguany, si no hi ha canvis d’última hora, la funció del Grup de Teatre Xirgu serà el 22 de desembre en una versió renovada del director del grup Francisco Aguiñaga.

Al nord del continent americà, i amb menys anys a l’esquena, el Casal Català de Washington DC també s’ha afeccionat a oferir els Pastorets per Nadal amb temperatures de l’hemisferi nord. Va ser el 2011 quan alguns dels seus membres van decidir de transcriure una versió per a titelles de vint-i-cinc minuts que havien trobat per internet i la van assajar. Naixien els Pastorets de Washington, que s’han anat representant i ampliant fins a convertir-se en una de les activitats més consolidades de la programació anual del casal.

I a mig camí entre la capital dels EUA i Guayaquil, a Mèxic DF hi ha, d’ençà de l’any passat, la versió més innovadora i trencadora dels Pastorets americans: La Pastorela. En format radionovel·la, l’equip de RAB Ràdio a Mèxic “reivindica una mirada multicultural i feminista dels tradicionals Pastorets, amb humor i ironia”, gràcies a la participació de més de trenta actors i actrius de comunitats catalanes d’Amèrica i Europa.

I una mica més: Una altra tradició catalana que sembla que comença a arrelar al continent americà és la del Tió. A més de mestres tioners com en Carles Salvany del Quebec, l’11 de desembre les oficines del Futbol Club Barcelona a Manhattan (Nova York) s’obriran al matí perquè s’hi faci la festa del Tió de Nadal organitzada pel Catalan Institute of America.

Recomanació: Si us interessa de seguir el rastre de la diàspora catalana, consulteu també el portal Petjada Catalana.

Participants en els Pastorets de Guayaquil del 2021 (fotografia: @CasalGuayaquil).

Què és Com a casa?
Tots els articles
—Suggeriments per a la secció: marti.crespo@partal.cat

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor