Els partits es donen més temps per a tancar un acord sobre la llengua

  • Preveuen que la reforma de la llei de política lingüística es debati en el ple del 10 de maig

VilaWeb

Text

Odei A.-Etxearte

20.04.2022 - 13:52

La reforma de la llei de política lingüística no es començarà a tramitar dimarts que ve ni s’aprovarà dijous. La junta de portaveus del Parlament de Catalunya no ha inclòs finalment aquest punt a l’ordre del dia del pròxim ple. ERC, el PSC i els comuns preveuen que la llei es debati en el ple del 10 de maig. Junts ha demanat més temps per a aconseguir més consens polític i social i la resta de partits han avalat l’ajornament per a facilitar-lo, malgrat que en consideren urgent l’aprovació.

Aquesta no és la primera vegada que es frena la tramitació de la reforma que reconeix el castellà com a llengua d’aprenentatge als centres educatius en funció dels projectes lingüístics dels centres, sense fixar percentatges, i que respon a la sentència del 25% de castellà. El PSC, ERC, JxCat i ECP ja van decidir a finals de març donar-se un mes de marge per a intentar refer el consens, encara que la idea inicial era que es pogués aprovar per la via d’urgència en el primer ple de l’abril. Junts –que es va despenjar del pacte el vespre del mateix dia que el van presentar– ha fixat dues condicions per a avalar la reforma: que se’n canviï l’articulat i que s’ampliï el consens amb les entitats defensores de la llengua. La implicació de Junts en l’acord va provocar una revolta interna dins del partit que no s’ha asserenat. El malestar s’ha estès entre les bases i una part de la direcció tampoc no avala el redactat actual. Tot plegat complica que Junts es pugui mantenir en l’acord a quatre tenint en compte, a més, que la direcció del partit es renovarà en un congrés al juny.

Convoquen una altra manifestació contra la llei: dimarts a l’Arc de Triomf

La tramitació de la reforma de la llei de política lingüística ha mobilitzat entitats en defensa de la llengua i la comunitat educativa, que no en coneixien els continguts. Els promotors de la llei s’havien de reunir avui al parlament amb la Plataforma Pública i en Català, formada per organitzacions sindicals i estudiantils. Però ahir al vespre els van anul·lar la reunió, segons que han lamentat membres de la plataforma en una roda de premsa, en què han reclamat als partits la retirada de la proposició de llei, que s’obri un procés de diàleg amb la comunitat educativa, i han convocat la ciutadania a una manifestació dimarts vinent, a les sis de la tarda, a l’Arc de Triomf de Barcelona, a tocar del parlament i coincidint que la cambra debatrà la tramitació de la reforma. Una convocatòria que, de fet, coincideix amb la de l’ANC, que serà dimarts i dijous davant de la cambra. La plataforma, que compta amb el suport de la CUP, defensa que el català sigui l’única llengua vehicular per a evitar que hi hagi segregació lingüística, reclama més recursos perquè els centres puguin aplicar la immersió d’acord amb la llei d’Educació de Catalunya, que no se’ls deixi sols en l’elaboració dels projectes lingüístics, i considera que el govern ha d’assumir la responsabilitat d’una desobediència massiva de la sentència del 25% de castellà.

Integren la plataforma USTEC-STEs, Intersindical-CSC, CGT, COS, FAC, SEPC i les aFFAc (Associacions Federades de Famílies d’Alumnes de Catalunya). Iolanda Segura, portaveu d’USTEC-STEs, ha argumentat que la proposta “posa en greu perill la vehicularitat del català en els centres educatius” perquè obre la porta a la vehicularitat del castellà, i es podria generalitzar l’ús del castellà com a llengua d’aprenentatge si així ho determinés un govern de la Generalitat format per uns altres partits, encara que els actuals assegurin que no ho serà així. “Només amb una escola pública i de qualitat, accessible per a tothom, podem garantir l’ús del català”, ha dit Marta Daviu, portaveu nacional del SEPC.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor