26.04.2016 - 19:00
Els partits d’esquerres de Tortosa, ERC, PSC i Movem Tortosa, defensen davant la consulta popular, convocada per al 28 de maig, sobre el futur del monument franquista del riu Ebre, l’opció de retirar-lo i museïtzar-lo. ERC i Movem iniciaran una campanya en aquest sentit mentre que PSC es limitarà a defensar públicament aquesta opció, ‘conscients’ de la diversitat d’opinió sobre la qüestió que hi ha entre els seus votants i simpatitzants. Tampoc farà campanya, ni en un sentit ni en l’altre, CDC que se cenyirà a incentivar la participació, una crida que també han fet els socialistes. Polaritzats estan els dos partits contraris a la consulta. El PP, un cop convocada, ha anunciat que farà campanya pel manteniment del monument, mentre que la CUP, molt crítica amb el referèndum, demana a les forces d’esquerra que ‘no permetin que aquella atrocitat quedi al mig del riu’ i facin campanya per la retirada.
L’alcalde, Ferran Bel, que va valorar l’acord fet públic aquest dilluns, també va avançar que CDC no farà campanya per cap de les dues opcions, donant llibertat de vot. Bel ha assegurat que dins del govern municipal hi ha regidors partidaris d’una opció i altres partidaris de l’altra i que, per això, han decidit només incentivar la participació de la ciutadania a votar però descartant posicionar-se per una de les opcions.
Per la seva banda, ERC farà campanya a favor de la retirada i la museïtzació del monument franquista. El portaveu del grup municipal republicà, Josep Felip Monclús, ha defensat que aquest ha estat ‘sempre’ el posicionament dels republicans. ‘Hem dit que el monument s’ha de treure pel caràcter que té, guardar les peces més importants, les que consideren els experts en museografia, al lloc adequat i farem campanya perquè això es pugui aconseguir’, ha dit. Aquesta setmana, en reunions internes d’ERC Tortosa, es decidirà quins actes de campanya a favor de la retirada del monument es duen a terme.
Monclús ha apuntat que els hauria agradat una pregunta en la qual les opcions de resposta fossin ‘sí o no’ però ha remarcat que ha estat un plantejament que evita influir en la resposta dels ciutadans i que en definitiva, ofereix dues opcions: ‘deixar-lo o treure’l’. ‘Des d’ERC creiem que tothom ha de tenir molt clar, molt clar, molt clar el significat del monument i que on estaria millor és museïtzat per peces. Per al record i memòria d’allò que va passar i que va suposar el franquisme, hauria d’estar guardat al museu’, ha insistit el portaveu republicà.
El portaveu de Movem Tortosa, Jordi Jordan, ha celebrat l’acord sobre la pregunta de la consulta i l’ha defensat com ‘la millor’ manera possible ‘per desencallar la polèmica que viu la ciutat des de fa dècades’. Movem Tortosa farà campanya per la retirada i museïtzació del monument franquista del riu Ebre i perquè es potenciï turísticament com un element relacionat amb la Guerra Civil. ‘Seria el millor destí per aquest monument’, ha dit Jordan. Movem ha defensat la retirada com la millor alternativa per preservar ‘la imatge de la ciutat’ davant la controvèrsia generada a Catalunya amb aquest debat i ha reclamat projectes tècnics més detallats sobre futur del monument sigui quina sigui la opció escollida pels tortosins i tortosines.
També el PSC de Tortosa aposta per la primera opció que dóna la consulta, retirar i museïtzar els elements que calgui del monument franquista. El portaveu socialista, Enric Roig, ha explicat que el PSC no s’ha plantejat una campanya activa en aquest sentit però ha ratificat que aquesta és la posició del partit sobre aquesta qüestió. ‘Ho és conscients que, dins de les nostres files i entre els nostres votants i simpatitzants, hi ha gent de totes les postures perquè el monument ha acabat pertanyent a l’ideari, l’imaginari i la quotidianitat de la ciutat. Per això advocàvem per la consulta, perquè enteníem que hi ha moltes sensibilitats en aquest tema. Nosaltres, però, defensem la retirada’, ha apuntat Roig, que també ha fet una crida a la participació perquè com més alta sigui, més ‘referendat’ serà el seu resultat de la consulta popular.
El PSC de Tortosa també ha defensat que si s’aconsegueix retirar el monument franquista de l’Ebre caldrà, a llarg termini, dur a terme ‘un concurs d’idees’ que serveixi per recuperar l’espai central del riu i la seva ‘monumentalitat històrica’. La pilastra que el sosté, ha recordat Roig, va ser el suport del pont de la Cinta i el punt exacte on creuaven les dues vies de comunicació més importants de l’època romana a la ciutat, el propi riu Ebre i la Via Augusta. Segons Roig, no fou envà que es va construir en aquest punt el monument d’enaltiment a la dictadura de Franco. ‘S’ha de fer alguna cosa amb la pilastra per recuperar la monumentalitat del riu, del centre històric de la ciutat. No veiem que es pugui treure el monument i ja està’, ha defensat Roig.
Els més crítics amb la consulta
La CUP Tortosa, oposada a celebrar la consulta popular i defensora de la retirada del monument, ha denunciat ‘la mentida i la desinformació’ que suposa el preàmbul de la pregunta quan fa referència al monòlit com element commemoratiu de la Batalla de l’Ebre. En un comunicat, la CUP recorda que els arxius de l’època assenyalen que el monument es va construir ‘amb propòsit d’homenatge a Franco, al seu exèrcit, la seva obra, les seves arrels i la seva promoció actual i futura’. També han criticat que es defensi la seva reinterpretació o museïtzació en record ‘de la pau’. ‘Això és un insult a la intel·ligència, a la pau i a la pròpia memòria històrica, als familiars mors a la Batalla de l’Ebre i els que tenen avis i oncles enterrats als vorals i no han pogut trobar mai’, ha apuntat Mireia Boya, presidenta del grup parlamentari de la CUP al parlament. La CUP ha instat les forces d’esquerres de l’Ajuntament de Tortosa (ERC, PSC i Movem Tortosa) a fer campanya per la retirada del monument.
En canvi des del PP, que tampoc defensava la celebració de la consulta però amb arguments totalment oposats als cuparies, s’ha decidit fer campanya, un cop convocada, per l’opció de mantenir-lo i reinterpretar-lo.