21.09.2018 - 01:50
|
Actualització: 21.09.2018 - 08:48
La filtració de desenes de correus electrònics de jutges de tot l’estat espanyol insultant l’independentisme, publicats en un fòrum oficial del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), ha tornat a mostrar la cara més fosca de la judicatura espanyola. Els partits independentistes i els comuns hi han reaccionat amb contundència, exigint explicacions i una investigació interna, i el president Quim Torra i la CUP també han demanat la dimissió del president del CGPJ, Carlos Lesmes. En canvi, el president espanyol, Pedro Sánchez, el PP i Ciutadans hi han llevat importància i han fet pinya amb el poder judicial.
A la tarda, el grup ciberactivista Anonymous ha revelat el nom de cinc dels jutges.
José Carlos Martin Martín: el ‘virus’ independendista amenaçava el seu fill
És un magistrat que ara mateix és a Astúries, però que va exercir a Mollet, Cornellà, Vilanova i la Geltrú, Sant Feliu de Guixols, Figueres i Girona entre 2004 i 2015. El jutge diu que va haver de deixar ‘un petit poble de la Costa Brava’ per tal que ‘el virus de l’odi inoculat a la societat’ no ‘infectés el nostre fill’.
En els correus, el jutge Martín envia ‘tot el suport als que sou a Catalunya’ i els encoratja a ‘no defallir en la defensa de la constitució i de l’estat de dret’, tot esperant ‘que les forces de seguretat no us desobeeixin’. Martín alerta en un altre correu dels ‘integrants de la carrera judicial a Catalunya que mostren simpaties (o almenys certa ambigüitat) pel moviment independentista i que en cas d’independència estarien encantats d’exercir com a membres del nou Poder Judicial de la República’.
Agustín Vigo Morancho, president de la secció 14a de l’Audiència de Barcelona
Un altre dels jutges és Agustín Vigo Morancho, president de la secció 14a de l’Audiència de Barcelona. És el magistrat que va donar la raó a Federico Jiménez Losantos el mes de març, quan la Generalitat va recórrer contra una sentència absolutòria d’un delicte d’atemptat contra l’honor per haver tractat de nazis els participants en la Diada del 2012. Va argumentar que la Generalitat no representava tot el poble català. A parer seu, no es pot entendre que els insults ofenen el poble català, perquè ‘no es pot admetre que a Catalunya existeixi un pretès “sentiment uniforme”, car es tracta d’una societat molt plural’.
Agustín Vigo Morancho –que segons Anonymous s’amaga darrere les sigles A.V.– compara la situació a Catalunya amb el nazisme i diu: ‘La situació greu es pot produir pel caràcter extremista de qui té el poder a Catalunya, perquè ja no hi ha ningú de tarannà moderat.’ Arriba a dir: ‘Això mateix va passar a Alemanya en èpoques remotes.’ I afegeix encara: ‘Cal tenir present que la Generalitat controla els mitjans i la informàtica judicial, de manera que fins i tot poden impedir l’accés als jutjats i tribunals.’
Hi ha més mostres del caràcter anticatalanista i conservador del jutge Vigo. Al seu bloc, s’hi poden llegir escrits que enalteixen la nació espanyola, critiquen durament el govern de Pedro Sánchez, de qui diuen que és un govern il·legítim, i fins i tot els votants d’esquerres.
El jutge va publicar un breu escrit el 13 de setembre, durant la campanya de les darreres eleccions al parlament, titulat ‘Espanya és una nació’: ‘Aquests dies els independentistes, amb el seu òrgan de propaganda liderat per TV3, ens diran milers de ximpleries i mentides. Però als intel·ligents no ens convenceran ni enganyaran. Catalunya no ha estat mai una nació. Catalunya és Espanya i punt. I ho repeteixo sense por ni vergonya. Visca Espanya!’
Abans de presidir la secció 14a de l’Audiència de Barcelona, Vigo va ser magistrat de les seccions 2a i 3a de l’Audiència de Tarragona –i va arribar a presidir la 3a. També va ser magistrat de la secció 12a de Barcelona.
Carlos Peinado Domínguez, temorós de ‘la grip separatista’
També han revelat el nom de Carlos Peinado Domínguez, que, segons Anonymous, és el jutge que diu haver treballat fa nou anys a Girona, ‘quan no era com ara’. Tal com publica El Món, diu: ‘De manera passiva, suau i constant tot s’impregna del germen nacionalista.’ A més, diu que està alarmat per la presència d’estelades als balcons i per l’ús del català a les circulars de l’escola.
‘La situació enfosqueix la imatge d’aquests llocs tan bonics i on hi hauria més bona qualitat de vida, probablement, de tot el país, si no fos per la grip separatista’, diu. Tanmateix, creu que ‘el problema és que ara és de mal resoldre’. I afegeix: ‘Veurem si l’estat està a l’altura i s’aplica amb rigor i contundència el codi penal, que sembla que serà l’única manera de deixar clar a alguns que no poden situar-se mai per sobre de la llei.’
Leire Martínez Aparicio: ‘L’estat actuarà i estarem protegits’
Aquesta jutgessa exerceix a Catalunya considera ‘gravíssim’ que dirigents independentistes ‘menyspreïn’ la independència del poder judicial. En un dels correus, deia que estava convençuda que els independentistes no reeixirien perquè tenia la ‘tranquil·litat’ que l’estat de dret ‘funcionarà’. ‘L’estat actuarà i estarem protegits’, afirmava abans de l’1-O. L’any 2016, va obrir una investigació per un cas de ‘vexació lingüística’ contra tres policies.
Fermín Otamendi Zoizaia: als independentistes ‘no els agrada’ el compliment de la llei
Aquest jutge de Navarra va traslladar el seu suport als jutges que exerceixen a Catalunya. Veu ‘lògic’ que estiguin ‘en el punt de mira’ dels independentistes perquè són els garants de la constitució espanyola i als independentistes ‘no els agrada’ el compliment de la llei. A Navarra, ha protagonitzat diversos escàndols.
Totes les reaccions a l’escàndol
El president de la Generalitat, Quim Torra, ha reaccionat a l’escàndol a primera hora del matí. Torra ha exigit la dimissió del president del CGPJ, Carlos Lesmes, i ha demanat a la fiscalia que actuï i a Pedro Sánchez que hi respongui de manera contundent.
▶ Declaració institucional del #president @QuimTorraiPla des del #Palau de la Generalitat pic.twitter.com/GuSsFfD0XQ
— Govern. Generalitat (@govern) September 20, 2018
Però Sánchez hi ha respost fent pinya amb el poder judicial i llevant importància a l’escàndol. Ha refermat allò que ell creu que és la ‘independència i la imparcialitat’ dels jutges. Ha dit que encara no havia pogut veure els correus publicats, però que en parlaria amb Torra. ‘No opinem sobre xats privats. Però podem garantir al president Torra o als qui es puguin veure concernits per aquestes informacions que el govern d’Espanya confia en la independència i la imparcialitat del poder judicial al nostre país en el procés obert contra els líders del procés a Catalunya’, ha dit Sánchez.
El president Carles Puigdemont ha citat un piulet del dirigent d’IU, Alberto Garzón, en què deia que la democràcia espanyola tenia un ‘greu problema’. Puigdemont hi ha afegit que la justícia espanyola ‘és a les mans de fanàtics amb toga i salvapàtries monàrquics’.
La justicia en España en manos de fanáticos con toga y salvapatrias monárquicos. Más trabajo para Borrell, que deberá convencer a Europa que eso es lo normal en una "democracia ejemplar"… https://t.co/uFd3oDIR8Z
— krls.eth / Carles Puigdemont (@KRLS) September 19, 2018
La consellera de Justícia, Ester Capella, no ha demanat la dimissió de Lesmes. Li ha enviat una carta en què diu que troba alarmants els missatges i li demana d’obrir una investigació per a aclarir els fets, identificar els jutges i magistrats, apartar-los de les causes oportunes i sancionar-los. La consellera també ha escrit a la ministra de Justícia espanyola, Dolores Delgado, i li ha requerit que prengui les mesures pertinents i que insti la fiscalia a actuar.
El sobiranisme reclama explicacions
El portaveu de Junts per Catalunya, Eduard Pujol, ha demanat una compareixença del president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, Jesús María Barrientos, al parlament, ha exigit explicacions urgents a Delgado i ha instat el CGPJ a obrir una investigació per l’abast d’aquestes actituds amb ‘tics franquistes’.
El portaveu d’ERC al congrés espanyol, Joan Tardà, ha dit que demanarien explicacions a l’executiu de Sánchez al pròxim ple del congrés espanyol. Ha denunciat la falta de democràcia dins el poder judicial i ha afirmat que no l’havien sorprès aquests missatges. ‘Està bé que la ciutadania vagi caient del cavall i això demostra que la nostra tesi és correcta’, ha afegit.
La CUP s’ha afegit a l’exigència de Torra perquè Lesmes dimiteixi i ha dit que el sistema judicial espanyol és ‘completament podrit’ i ‘corrupte’. La portaveu del secretariat nacional, Mireia Boya, ha afegit que els missatges demostren els ‘nivells d’odi’ que poden tenir els jutges envers la dissidència política. ‘Hi ha una manca d’objectivitat i de professionalitat que ens preocupa’, ha dit.
La coportaveu d’En Comú Podem Lucía Martin també ha demanat una investigació al CGPJ per a depurar responsabilitats. ‘Ens sembla que són uns fets extremadament greus i preocupants’, ha dit. Martín considera que aquests missatges ‘denoten la politització de la justícia’.
L’unionisme lleva importància a l’escàndol
Ciutadans i el PP han coincidit a llevar importància a l’escàndol i defensar els jutges. El portaveu de Cs, Carlos Carrizosa, ha dit que els correus corresponien a persones que ‘respecten profundament’ l’estat de dret i que els jutges són lliures de manifestar les seves opinions. Segons el dirigent del PP a Catalunya, Xavier García Albiol, els correus ‘expressen un sentiment que comparteix la majoria dels catalans no independentistes i la immensa majoria dels espanyols’.