05.04.2016 - 10:49
|
Actualització: 05.04.2016 - 13:59
Segons el diari español El Confidencial, que forma part de la investigació liderada pel Consorci Internacional de Periodistes d’Investigació, el Banc Sabadell també va ajudar els seus clients a fundar empreses deslocalitzades a Panamà. Va adquirir deu societats per als seus clients llatinoamericans des del negoci privat de Miami que havia comprat al BBVA el 2007. Segons la investigació, més de 500 bancs i filials van crear fins a 15.600 societats pantalla a través del despatx Mossack. En són exemples el banc britànic HSBC, que va ser responsable de la creació de més de 2.300 societats; l’UBS, de 1.100; el francès Société Générale, de 979 ; el Royal Bank of Canada, de 378; l’alemany Commerzbank, de 92, o el Crédit Suisse, de 1.105.
L’origen de tot plegat va ser arran de l’aprovació de la Directiva europea d’Estalvi de la UE el 2005, que obligava Suïssa a informar dels comptes dels seus clients estrangers. El govern d’aquest país va dir que s’adheriria a la normativa si només l’obligaven a informar dels comptes de les persones físiques i no dels d’entitats jurídiques. Quan es va acceptar aquesta condició, les grans fortunes van començar a crear societats ‘pantalla’ per a poder continuar ocultant la seva identitat.
La informació publicada explica que els bancs de l’estat espanyol no van ser els més actius pel que fa a aquesta pràctica. El Banc Santander, presidit aleshores per Emilio Botín, va crear 118 societats a Panamà, mentre que el BBVA en va fundar 19 per als clients dels països estrangers on operava i alguna per als de l’estat espanyol, com ara la Reial Societat. El Santander va crear les societats des de Suïssa, Nova York i Guernsey, i el BBVA ho va fer des de Suïssa, Jersey i la seva unitat de banca privada de Miami, que després va vendre al Banc Sabadell.
El Banc Santander ha dit que els noms que apareixien a la documentació dels ‘papers de Panamà’ no constaven a la llista de clients de la seva banca privada internacional ni estatal i que, a més, tots els clients de la banca privada del Santander havien acceptat en els seus contractes una sèrie de termes i condicions que incloïen clàusules que implicaven responsabilitats fiscals. Per una altra banda, el BBVA ha dit que les societats que havia creat s’havien cancel·lat feia temps, les darreres el 2009. Així mateix, fonts del Banc Sabadell han assenyalat que mai no n’havien creades ni havien recomanat als seus clients d’operar-hi.