Els països més desconnectats

  • Corea del Nord, amb sols 28 webs que porten el domini .kp, no és l’estat on usen menys el seu domini territorial

VilaWeb

Redacció

02.10.2016 - 22:00
Actualització: 24.09.2024 - 04:01

Gràcies a un atac informàtic, la setmana passada vam saber que petita que era la xarxa d’internet de Corea del Nord: hi ha tan sols vint-i-vuit webs enregistrades amb la terminació .kp, el domini territorial corresponent a l’hermètic país asiàtic. Malgrat el que podria semblar, el cas nord-coreà no és únic, ni tampoc el més extrem. Al món hi ha uns quants estats amb dominis de primer nivell, de dues lletres, infrautilitzats… o directament sense utilitzar.

Com per exemple Eritrea, curiosament sovint anomenada la Corea del Nord africana. Governada ininterrompudament des de la independència d’Etiòpia, fa vint-i-cinc anys, pel president i ex-guerriller Isaias Afewerki, en aquesta antiga colònia italiana amb prou feines es fa servir el sufix .er. Sobre el paper és controlat i gestionat per la Corporació de Serveis de Telecomunicacions eritrea (la web no va…), però el cert és que ara com ara no hi ha cap mena d’opció per a enregistrar-ne adreces. La mitja dotzena de webs visibles que hi ha acabades amb el domini eritreu, a més, es troben en construcció, són anticuades i, sobretot, triguen a carregar-se a causa de la rudimentària i poc desenvolupada connexió a internet d’aquest país de la banya de l’Àfrica.

No cal allunyar-se gaire d’Eritrea per trobar-ne un cas que va més enllà i tot: el Sudan Meridional. El nom de domini d’internet que correspon a l’últim país que ha entrat a les Nacions Unides, ara fa tot just cinc anys, és .ss. Una terminació, com és fàcil de deduir, susceptible de generar protestes i suspicàcies per la coincidència amb l’abreviatura de les SS, la terrible organització paramilitar de l’Alemanya nazi. Però, per sorpresa del govern sud-sudanès, el possible rebuig internacional d’un domini així no es va produir i el va poder enregistrar el 31 d’agost de 2011, un mes i escaig després d’haver assolit la independència. Tot i això, encara ara no hi ha cap web operativa amb el sufix .ss. La raó? La situació de guerra permanent que ha viscut el 193è estat membre de l’ONU des que es va separar de Khartum el 2011 no ha permès d’activar-lo. Un conflicte, malauradament, que s’ha agreujat aquest estiu, just pel cinquè aniversari de la independència.

A l’altre extrem del continent africà trobem un altre cas de domini de dues lletres, inclòs a la llista oficial de la IANA, que tampoc no s’ha activat fins ara. De fet, ni se n’ha assignat la gestió a cap govern o organització. Es tracta del sufix .eh, corresponent al Sàhara Occidental. L’enrocament del conflicte entre la República Àrab Sahariana Democràtica i el Marroc, els dos governs que han reclamat el control del domini corresponent a l’antic Sàhara Espanyol, va obligar el 2007 a l’autoritat mundial en dominis, la ICANN, a no assignar-lo de moment a cap de les parts.

A la mateixa llista de la IANA, encara hi trobem un últim domini de dues lletres no activat i, per tant, sense cap web o servidor que el porti: el britànic .gb. No és que la Gran Bretanya hagi renunciat a tenir el seu sufix propi a internet, sinó que va optar per utilitzar exclusivament la terminació .uk, corresponent al Regne Unit. Durant les dècades del 1980 i 1990, algunes organitzacions governamentals i certs serveis comercials de correu electrònic del país van fer servir el .gb, però aviat es va deixar de banda en favor de .uk, convertit actualment en un dels dominis territorials amb més webs enregistrades del planeta.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor