‘The Guardian’ i ‘The Telegraph’ es fan ressò de les protestes contra les estàtues franquistes del Born

  • El rotatiu britànic es fa ressò de la inauguració de l'exposició 'Franco, Victòria, República'

VilaWeb

Redacció

18.10.2016 - 10:07
Actualització: 18.10.2016 - 18:21

La polèmica exposició d’estàtues franquistes al Born Centre de Cultura i Memòria ha arribat al Regne Unit. ‘The Guardian’ s’ha fet ressò dels episodis de tensió que es van viure ahir a la tarda durant la inauguració de ‘Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà’ que des d’avui obre les portes al públic al Born. El diari titula amb ‘l’estàtua de Franco rep una pluja d’ous com a símbol de la polarització a Barcelona’ i relata les ‘escenes d’ira’ que es van viure ahir a la plaça Comercial de Barcelona.

El rotatiu britànic recull també les explicacions dels càrrecs municipals i explica que l’exposició ‘d’una estàtua decapitada del brutal dictador sobre un cavall’ té la intenció de denunciar, i no de lloar, la dictadura franquista i el dictador. El diari retrata la tensió viscuda durant la presentació de l’exposició: ‘un grup de víctimes del franquisme va fer una protesta silenciosa i els independentistes catalans van cridar consignes contra el feixisme’.

‘The Guardian’ explica les diverses postures al voltant de l’exhibició de figures franquistes. Recull els arguments del consistori i les crítiques que acusen l’exposició de banalitzar els crims del feixisme. També recorda la llei d’amnistia pels crims comesos per la dictadura durant la guerra de 1936-1939, aprovada a l’estat espanyol durant la transició. Una llei, explica el diari, ‘que impedeix a Espanya investigar i jutjar els crims comesos durant la guerra civil espanyola i la posterior dictadura d’extrema dreta de Franco’.

The Telegraph: ‘Una estàtua decapitada de Franco coberta d’ous’

Captura de pantalla 2016-10-18 a las 18.00.47

El diari britànic The Telegraph també s’ha fet ressò de les protestes d’ahir durant la inauguració de l’exposició ‘Franco, Victòria, República. Impunitat i espai urbà’. Una exhibició que el periodista James Badcock defineix de ‘controvertida’, i en la seva crònica recull tots els incidents que es van produir al Born Centre de Cultura i Memòria.

Badcock dona veu al tinent de batlle de Barcelona, Gerardo Pisarello, que afirma que entén ‘els actes de rebuig’ que pot provocar ‘un material tan incòmode’, però considera necessari conèixer la història dels símbols de la dictadura. També parla el portaveu d’ERC, Sergi Serbià, que considera desafortunat exhibir estàtues franquistes el mateix dia que el Parlament obre el debat per anul·lar tots els judicis militars de la dictadura.

El corresponsal acaba la seva crònica assegurant que la llei de memòria històrica de l’estat espanyol obliga retirar tots els símbols que enalteixen el franquisme, però assegura que encara queden ‘molts vestigis’.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor