Quatre atletes del país competeixen als Jocs amb Brasil, Croàcia i Suïssa

  • Quatre catalans que s'han trobat amb la porta tancada a Espanya han optat per fer ús de la seva doble nacionalitat per a poder ser a Rio

VilaWeb

Redacció

10.08.2016 - 22:00
Actualització: 11.08.2016 - 23:29

El món de l’esport mira aquests dies a Rio de Janeiro (el Brasil), on es disputen els trentaunens Jocs Olímpics d’estiu. Els esportistes dels Països Catalans participen de les delegacions andorrana, espanyola i francesa. Tanmateix, n’hi ha alguns que han decidit de cercar refugi en els colors d’uns altres països. Ho fan per motius purament esportius, perquè s’han trobat amb la porta tancada a Espanya i han optat per fer ús de la seva doble nacionalitat per a competir amb un altre país que els permeti de complir el somni olímpic. Us els presentem.

Xavi Garcia – Waterpolo (Croàcia)
Va ser un fix de la selecció espanyola de waterpolo, amb què va disputar tres Jocs Olímpics, fins que el 2014 va quedar-se fora dels plans del seleccionador Gabi Hernández. Llavors, aquest barceloní ja feia quatre anys que jugava a Croàcia. Això li va permetre d’accelerar la seva doble nacionalitat. Gràcies a això i al fet que fa més d’un any que no juga amb la selecció espanyola, Garcia pot jugar amb Croàcia i allargar la seva carrera olímpica.

Als 26 anys, Adrià Delgado ja és un veterà de la selecció carioca
A 26 anys, Adrià Delgado ja és un veterà de la selecció carioca

Adrià Delgado – Waterpolo (el Brasil)
A diferència de Garcia, Delgado no ha jugat mai a la selecció espanyola, però sí que és tot un veterà del combinat del Brasil. El 2010 va començar a jugar amb el millor equip carioca, el Fluminense, i arran d’aquest fet li va sorgir la possibilitat de representar aquest país i fer tot el cicle olímpic amb l’equip nacional. L’únic requisit era obtenir la doble nacionalitat, un tràmit força senzill, perquè el pare de Delgado, Manolo, també waterpolista i ex-porter de la selecció espanyola, havia nascut al Brasil. Des de llavors ja acumula més de cent nacionalitats.

Mateo Sanz, en una competició en representació de Suïssa
Mateo Sanz, en una competició en representació de Suïssa

Mateo Sanz – Surf de vela (Suïssa)
És oficialment el primer formenterer que participa en uns Jocs Olímpics, motiu pel qual el Consell de Formentera el va homenatjar fa uns quants mesos. Mateo Sanz és surfista de vela, però curiosament és a Rio per representar un país que no té mar, Suïssa. D’origen helvètic per part de mare, fa tres anys va decidir d’acceptar la proposta del país per tal de cercar més opcions amb vista a complir el seu somni olímpic. Finalment, l’esforç va tenir recompensa i l’octubre passat va obtenir el bitllet per a anar a Rio després de quedar sisè al Campionat del Món disputat a Oman.

Xavi Vela, amb el seu company de rem William Giaretton
Xavi Vela, amb el seu company de rem William Giaretton

Xavi Vela – Rem (el Brasil)
Aquest remer tortosí es va desplaçar al Brasil per aconseguir el somni de participar en uns Jocs Olímpics. Ho va poder fer gràcies a la seva doble nacionalitat, perquè els seus avis havien emigrat a terres brasileres durant la guerra del 36-39 i és allà on va néixer el seu pare. La decisió de representar el Brasil va ser esportiva. A la selecció espanyola no comptaven amb ell i per això va travessar l’Atlàntic. Allà, a través del pre-olímpic de rem sud-americà que es va disputar a la ciutat xilena de Valparaíso, va poder assolir el seu somni. Dimarts va fer-se realitat. Va quedar cinquè a la prova del doble escull lleuger, però no va poder-se classificar. Ara disputarà les semifinals de consolació, que serviran per a definir les posicions finals de la competició.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor