Els odontòlegs ens poden ajudar a dormir millor?

  • La medicina dental del son pot ajudar a identificar i tractar trastorns que impedeixen de dormir adequadament

Dormir és una part fonamental de la nostra vida, perquè ens permet de recuperar energies per afrontar el dia a dia. No obstant això, moltes persones, tant adults com nens, sofreixen alteracions durant el període de repòs nocturn que comprometen la seva qualitat de vida i la seva salut.

La medicina dental del son pot ajudar a identificar i tractar trastorns que impedeixen de dormir adequadament i que afecten tant la salut bucal com la qualitat del descans.

Parlem, per exemple, de la roncopatia i l’apnea obstructiva del son (AOS), que tenen conseqüències significatives per a qui les sofreix. El dentista s’ha revelat, doncs, com un agent decisiu en el diagnòstic i tractament d’aquests trastorns.

Nits de microdespertades

Començarem per l’AOS, caracteritzada per episodis repetitius d’obstrucció de les vies respiratòries superiors durant el son. Aquesta obstrucció, que pot ser parcial o completa, interromp temporalment la respiració i ocasiona una disminució en els nivells d’oxigen en la sang, la qual cosa acaba en una microdespertada.

Els símptomes de l’AOS poden incloure roncs forts i entretallats, pauses en la respiració durant el son, somnolència diürna excessiva, fatiga, maldecaps al matí, irritabilitat i dificultat per a concentrar-se.

A llarg termini, l’apnea no tractada pot augmentar el risc d’hipertensió arterial, malalties cardiovasculars, accidents cerebrovasculars, diabetis tipus 2 i més problemes greus.

Aquesta malaltia afecta, aproximadament, el 25% d’homes i el 13% de dones a tot el món. A l’estat espanyol, per exemple, es calcula que més de 600.000 pacients han requerit començar un tractament mèdic aquests darrers anys.

Aquests tractaments poden implicar diversos enfocaments, que van de canvis en l’estil de vida fins a intervencions mèdiques més invasives. Inclouen perdre pes, evitar el consum d’alcohol i tabac, canviar la posició de dormir, fer servir dispositius de pressió positiva contínua en les vies respiratòries (CPAP) i, cada vegada més, aplicar la teràpia amb dispositius d’avanç mandibular (DAM).

Què poden fer els odontòlegs?

Els odontòlegs exerceixen un paper fonamental, especialment, en el diagnòstic primerenc de l’AOS i en la selecció adequada de tractament. Aquests especialistes poden fer una prova inicial per a identificar possibles senyals de la malaltia durant una consulta dental rutinària: des de l’avaluació de l’estructura oral i facial del pacient fins a la formulació de preguntes sobre els símptomes relacionats amb el son.

Un dels tractaments més destacats que els odontòlegs poden oferir per a l’AOS és l’ús dels citats DAM. Són aparells personalitzats que mantenen la mandíbula i la llengua en una posició avançada durant la nit, la qual cosa ajuda a mantenir les vies respiratòries obertes i a prevenir l’obstrucció.

Els DAM són dissenyats per ser còmodes i adaptar-se a les circumstàncies de cada pacient, la qual cosa en maximitza l’eficàcia i la tolerància. Encara que podem trobar models prefabricats de venda lliure en algunes pàgines web, cal tenir en compte que aquests dispositius poden causar efectes secundaris i han de ser tractats per un professional.

De fet, la Societat Espanyola del Son recomana que els DAM siguin fets a mida i ajustats i revisats per un professional degudament qualificat.

Dolor orofacial i bruxisme del son

Més enllà de l’AOS, la medicina dental del son també tracta el dolor orofacial (que afecta la regió de la boca, la cara i el coll), a causa de relació recíproca que hi ha entre son i dolor.

Així mateix, intervé en el tractament del bruxisme del son (estrènyer o grinyolar les dents quan dormim), que pot ser primari o secundari, en altres problemes mèdics. Actualment, s’estudia l’associació entre aquesta modalitat de bruxisme i trastorns com l’AOS mateixa, la síndrome de cames inquietes, l’insomni i el reflux gastroesofàgic.

Per tant, si teniu problemes de son, no dubteu a consultar el vostre odontòleg de confiança per obtenir una avaluació completa de la salut bucal i rebre el tractament adequat. Recordeu que dormir bé és fonamental per a la salut.

María García González és professora d’Odontologia a la Universitat Europea i Idoya Orradre Burusco és professora associada de dolor orofacial, trastorns temporomandibulars i medicina dental del son a la Universitat Europea. Aquest article va ser publicat originalment a The Conversation

 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Ajuda VilaWeb