03.10.2017 - 19:53
|
Actualització: 04.10.2017 - 07:47
L’equip d’observadors internacionals International Limited Observation Mission (ILOM), encapçalat per l’ex-ambaixador neerlandès Daan Everts, ha conclòs que el referèndum de l’1 d’octubre no va poder complir els requisits internacionals per culpa de les circumstàncies adverses en què es va dur a terme, a causa de la intervenció policíaca. ‘L’ILOM va observar amb preocupació la intervenció de la policia nacional espanyola i de la Guàrdia Civil’, diuen en un comunicat.
El document destaca la voluntat de votar dels ciutadans malgrat els entrebancs que hi va posar la policia espanyola: ‘Tenint en compte la tensió de la jornada, l’ILOM pren nota de la dedicació dels qui varen treballar a les meses electorals, com també de la determinació dels ciutadans per a votar.’ Segons ells, al 98% dels col·legis electorals que van visitar s’hi va poder votar.
Si bé el report diu que no s’han complert els requisits internacionals, afegeix que l’actuació de la policia espanyola i la Guàrdia Civil per impedir el referèndum ‘reforça’ el resultat de la votació.
Els observadors han seguit el procés del referèndum des de començament de setembre i han constatat que la resposta del govern espanyol ha tingut l’efecte contraproduent de reforçar el resultat. Recorden que setmanes abans ja havien començat les accions per a impedir el referèndum: ‘El govern espanyol va respondre amb força per prevenir i desmantellar qualsevol intent d’implementar-lo. Amenaçà amb conseqüències legals els alts funcionaris, batlles, membres de comissions electorals, mitjans de comunicació, organitzacions no governamentals i més.’
‘L’ús de la força mostrada per la policia espanyola no té lloc en democràcies consolidades’, subratllen. I insisteixen que la resposta del govern espanyol per provar d’evitar el referèndum s’ha basat en la força.
El dia de la votació
Els observadors internacionals es van dividir en deu equips i van visitar 106 centres de votació diumenge passat: van veure que el registre electrònic va fallar a primera hora i que es va optar per mètodes de verificació propis fins que va tornar a funcionar.
En dos terços de les taules, hi faltava material essencial, com ara butlletes de votació i el registre electoral, si bé en el 98% dels centres visitats les persones podien votar, ‘perquè s’oferien alternatives i recursos’.
Van veure intervencions dels Mossos d’Esquadra, la policia espanyola i la Guàrdia Civil, i van constatar que la intervenció de la policia va fer que en més del 25% de les taules el procés de votació fos temporalment suspès o el material de votació s’amagués per evitar que fos requisat.