04.02.2017 - 22:00
|
Actualització: 06.02.2017 - 00:03
L’anomenada ‘operació precinte’ ha estat acceptada amb molta tranquil·litat pel govern català. Consideren cosa feta que és només un globus sonda, perquè troben impossible que l’estat pugui activar una operació per a aturar una mobilització tan important com la del 9-N o més.
A banda el poc sentit polític de l’operació, fonts del govern han explicat a VilaWeb que amb les xifres a la mà seria impossible d’impedir que els ciutadans votessin. Perquè no hi ha prou policies per a impedir durant vint-i-quatre hores que els ciutadans entrin als col·legis electorals.
Pel que fa al nombre de col·legis i urnes, les xifres poden ser variables. El 9-N es va optar per concentrar el vot en menys col·legis i només se’n van obrir 942. En aquest cas, però, es tendirà a fer la votació de la manera més semblant possible a unes eleccions normals. Això significa, segons les darreres eleccions, 2.706 col·legis amb un total de 8.233 meses, és a dir, urnes.
Vist això, quants policies hi ha a Catalunya? Les xifres oficials diuen que uns 17.000 mossos d’esquadra, 11.000 policies locals, 3.400 guàrdies civils i 3.200 policies espanyols. Cal tenir en compte, però, que aquests policies tenen tasques adjudicades. Això és especialment important en el cas de la Guàrdia Civil i la policia espanyola, perquè pràcticament tenen tots els efectius destinats a tasques que l’estat no pot abandonar (control d’aeroports i ports, per exemple) o a tasques d’investigació.
Però, anant molt malament, assumint que deixin de fer tot allò que han de fer per tal de reprimir el referèndum, la policia espanyola tindria 6.600 efectius disponibles a Catalunya.
Amb aquests efectius hi hauria poc més d’un policia per urna, de manera que un operatiu per a impedir a la força la votació seria impossible. Evidentment, podrien venir policies de fora, però n’haurien d’arribar molts i quedarien moltes tasques desateses.
El govern català ni tan sols preveu una possible participació de les policies locals i dels mossos en la tasca de reprimir el referèndum, perquè obeiran la llei que permet el referèndum. Però posant-nos en la pitjor hipòtesi i acceptant la gens probable idea que tots els policies de Catalunya col·laboressin per impedir el referèndum, el resultat seria que, com a molt, fins i tot en una hipòtesi tan extrema, només una dotzena de policies podrien desplegar-se en cada col·legi electoral. I si comptem per urnes, només hi hauria quatre policies per cada urna. Una xifra de policies absolutament insuficient per a impedir la votació durant tot el dia.