Els primers noms del govern de Carles Puigdemont

  • L'acompanyaran al govern Romeva, Vila, Borràs, Jané, Mundó, Comín i Rull, a més de Junqueras i Munté

VilaWeb
ACN
11.01.2016 - 10:56
Actualització: 11.01.2016 - 14:07

El cap de llista de Junts pel Sí, Raül Romeva ha parlat a Catalunya Ràdio sobre el futur govern. Ha explicat que dirigirien les tres grans àrees de l’executiu Oriol Junqueras, Neus Munté i ell mateix. Junqueras en serà vice-president i conseller d’Economia. També en formaran part Santi Vila, Meritxell Borràs, Jordi Jané, Josep Rull, Carles Mundó i Toni Comín.

Les tres grans àrees
Romeva ha estat prudent sobre el seu nomenament de conseller d’Afers Exteriors i Relacions Institucionals. Se sap que aquesta àrea inclourà els departaments de Governació, Interior –on tot apunta que continuarà Jordi Jané– i Justícia ­–que encapçalarà el republicà Carles Mundó. Sí que ha deixat clar que el nou govern tindria sensibilitats polítiques diverses i que qualsevol que hi assumís alguna responsabilitat havia d’entendre aquesta pluralitat i tenir una visió que ultrapassés la pròpia família ideològica. Quan li han demanat concretament per Jané i Mundó ha indicat que ambdós ‘tenen això molt clar’.

De l’àrea d’Economia, en penjarà el Departament d’Empresa, per al qual sonen noms com els d’Oriol Amat i Toni Castellà. En aquest bloc, també hi haurà Agricultura, Treball i Territori i Sostenibilitat. Tot apunta que Josep Rull s’encarregarà d’aquesta última conselleria.

L’últim gran àmbit del govern, el de l’Estat del Benestar, serà encapçalat per la consellera de Presidència i portaveu, Neus Munté, que coordinarà els departaments de Salut, Ensenyament, Cultura i Benestar. Sembla clar que Toni Comín serà el nou conseller de Salut. Meritxell Borràs podria ser la nova consellera d’Ensenyament, per bé que algunes fonts apunten a Santi Vila, que balla entre aquest departament i el de Cultura. Dolors Bassa serà, segons algunes fonts, la consellera de Benestar.

L’objectiu fonamental d’Exteriors: explicar fora el procés jurídic
Romeva ha dit que el gran objectiu del futur Departament d’Afers Exteriors és explicar a fora el procés jurídic que seguirà Catalunya per desconnectar d’Espanya. ‘En aquests moments tenim un objectiu fonamental, que és començar a treballar en el marc jurídic per fer el salt, i això s’ha d’explicar a fora: no només què volem fer, sinó com ho volem fer’, ha dit.

La primera feina que s’haurà de fer en l’àmbit d’Exteriors serà crear un departament, car ara mateix només és una secretaria. Ha indicat que es construiria a partir del que ja existeix, el Diplocat, que treballa basant-se en una ‘paradiplomàcia o diplomàcia no oficial’. Hi ha un equip d’ambaixadors integrats en una xarxa internacional que serveix perquè Catalunya es pugui explicar al món des de tots els punts de vista.

Sobre el ministre d’Afers Exteriors espanyol, José Manuel García-Margallo, ha explicat que el coneix personalment de la seva època d’eurodiputat, i que hi té una relació ‘molt cordial’, tot i que des del punt de vista polític ni s’entenien llavors ni és previsible que s’entenguin ara. Romeva és conscient, ha dit, de ‘l’enorme capacitat del govern espanyol de posar traves’.

El paper d’Artur Mas
Sobre la funció que tindrà l’ex-president de la Generalitat Artur Mas, ha assegurat que s’aprofitaria la seva experiència, perquè és una figura amb ‘un potencial enorme’. Ha remarcat que el fet de ser ex-president li dóna un ‘estatus que s’ha de poder gestionar i aprofitar’, especialment en l’àmbit d’Exteriors, tot i que no ha volgut parlar de tasques concretes.

Romeva ha recordat que l’estructura del nou executiu és pensada per a ser un ‘govern de transició entre un govern autonòmic i el govern de la república que sortirà del procés constituent’. A més, ha dit, ha de ‘significar un canvi en la gestió de lideratges polítics’, amb decisions polítiques compartides.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor