Els nadons amb un microbioma pobre tenen “més risc” de desenvolupar asma

  • Els nadons que pateixen alteracions en quatre tipus concrets de bacteris intestinals durant els primers 100 dies de vida tenen "més risc" de desenvolupar asma, ha advertit en roda de premsa aquest dijous el professor de Pediatria de la Universitat de Colúmbia Britànica Stuart Turvey, que ha citat un estudi recent.

VilaWeb
Redacció
30.06.2016 - 17:10

BARCELONA, 30 (EUROPA PRESS)

Els nadons que pateixen alteracions en quatre tipus concrets de bacteris intestinals durant els primers 100 dies de vida tenen “més risc” de desenvolupar asma, ha advertit en roda de premsa aquest dijous el professor de Pediatria de la Universitat de Colúmbia Britànica Stuart Turvey, que ha citat un estudi recent.

Els resultats que s’han obtingut del treball podrien contribuir al disseny de noves proves de detecció precoç del risc de patir asma, així com també servirien per identificar nous tractaments probiòtics per prevenir aquesta malaltia, que afecta més 300 milions de persones a tot el món.

“Els antibiòtics són un factor de risc per als nens en la seva relació amb l’asma”, ha advertit Turvey, que ha alertat sobre els riscos de tractar amb antibiòtics infeccions víriques i no bacterianes.

El colíder del B·Debate i director de l’Institut d’Investigació de la Sida IrsiCaixa, Bonaventura Clotet, ha explicat que els microorganismes que colonitzen el cos humà ajuden a preservar la salut i que la “configuració d’aquesta microbiota és crucial, perquè qualsevol canvi en ella pot comportar problemes de salut en l’edat infantil i adulta”.

Així, poden afectar en la resposta als tractaments contra el VIH i el càncer, també poden “provocar patologies cròniques no transmissibles”, com per exemple obesitat o diabetis, ha exposat Clotet.

MICROBIOTA A L’EMBARÀS

S’ha demostrat que la primera font d’adquisició de la microbiota és la placenta, perquè el nadó conviu en el ventre de la mare amb una comunitat de bacteris, similars a les de la boca, que donen forma a la salut i influeixen en el curs de l’embaràs, ha argumentat la professora d’obstetrícia i ginecologia de l’Escola de Medicina de Baylor a Houston (EUA) Kjersti Aagaard.

A més, s’està investigant si variacions en la composició d’aquest conjunt de microorganismes podrien ser la causa dels naixements prematurs, que segons l’Organització Mundial de la Salut (OMS) afecta un de cada 100 naixements.

“PREVENIR PROBLEMES DE SALUT”

Els primers anys de vida poden ser una oportunitat per introduir canvis en la microbiota i “prevenir certs problemes de salut que estiguin associats a un ecosistema bacterià poc ric i molt divers”, ha exposat Aagaard.

Els probiòtics són una altra línia d’investigació amb la qual s’està treballant i en què s’utilitzen microorganismes vius per millorar la salut de les persones mitjançant la modificació de la microbiota utilitzant productes, medicaments i suplements dietètics.

La relació del microbioma amb la dieta, les al·lèrgies, el càncer, la infecció pel VIH o les noves vies que s’investiguen per modificar la microbiota mitjançant els trasplantaments fecals o probiòtics són alguns dels temes que es tracten en la trobada internacional sobre microbioma que se celebra entre aquest dijous i divendres a Barcelona organitzat per Biocat i Obra Social La Caixa.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 6€ al mes

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor