10.08.2018 - 10:06
|
Actualització: 10.08.2018 - 18:50
Els Mossos d’Esquadra tenien constància que l’imam de Ripoll Abdelbaki es-Satti figurava als registres policíacs abans dels atemptats del 17-A, però es va informar de la cosa contrària per un error humà en un informe inicial de la instrucció dels atacs enviat a l’Audiència espanyola.
L’imam havia estat detingut el 2010 a Ceuta per haver provat d’introduir cent vint-i-un quilos d’haixix a l’estat espanyol i va complir-ne la condemna a Castelló del 2010 al 2014. Segons que han confirmat fonts del cos a VilaWeb, un error humà va ser el motiu pel qual en un informe general dels atemptats es va fer constar que no tenia antecedents. En aquell informe, a més, ja l’apuntaven com a cervell de la cèl·lula i deien que havia ‘adoctrinat’ els joves gihadistes.
Els Mossos d’Esquadra resten importància a l’error dient que realment la investigació coneixia les circumstàncies d’es-Satti i que, tanmateix, allò més rellevant eren els antecedents per gihadisme. D’aquests, no en tenia.
A l’informe inicial es diu que no va ser fitxat mai per cap policia de l’estat espanyol, tot i haver estat detingut a Ceuta i empresonat quatre anys per tràfic de drogues. Tot i així, i segons que ha explicat el cos policíac a VilaWeb, van tenir constància de la detenció i posterior estada a la presó tan bon punt van recercar-ne el nom en trobar la seva documentació a les runes de la casa d’Alcanar, que va esclatar la nit abans dels atemptats.
A més, segons que informa l’ACN, al sumari del cas del 17-A diu que l’imam va mantenir ‘quatre entrevistes policíaques’ mentre era a la presó de Castelló. Una d’aquestes, segons que confirma la Fiscalia de l’Audiència espanyola, era d’un agent de la intel·ligència espanyola, tot i que assegura que no tenia cap relació amb terrorisme. Tanmateix, no hi ha ni rastre dels antecedents delictius d’es-Satti als arxius de la policia.
A parer del conseller Buch, les entrevistes a la presó són sorprenents
El conseller de l’Interior, Miquel Buch, ja ha descrit com a ‘sorprenents’ les entrevistes a la presó i també ha manifestat que els antecedents policíacs haurien de constar a la base de dades de Mossos. En aquest mateix informe, a més, es recullen diverses declaracions, algunes fetes per integrants de la mateixa cèl·lula. És el cas de Mohamed Houli Chemlal, que va sobreviure a l’esclat d’Alcanar i que és en presó preventiva. Houli va reconèixer als Mossos quatre dies després dels atemptats que l’imam era l’encarregat de portar a terme un ‘procés de radicalització’ i que els feia assumir ‘idees extremistes’. L’assenyala com l’ideòleg de la cèl·lula adscrita a Estat Islàmic.
Houli Chemlal també va relatar que el dia de l’explosió l’imam era a la casa perquè volia ajudar amb les darreres tasques de fabricació d’explosius abans d’atemptar. A més, va dir que només hi havia una armilla bomba a la casa i que es-Satti havia dit que la volia portar per immolar-se. També va ser el primer moment que va explicar que un dels objectius era la Sagrada Família, entre més esglésies. També va relatar que el procés de radicalització no es feia únicament a la mesquita sinó que l’imam els duia a casa, on continuava ‘amb la justificació de la violència en nom de l’islam’.