Els Mossos no respecten les indicacions del fabricant dels projectils de foam, segons Irídia

  • El fabricant dels projectils que fan servir els Mossos recomana de no disparar els projectils més lesius a menys de trenta metres de distància, però el protocol de la policia permet de disparar a vint metres

VilaWeb

ACN

16.02.2022 - 15:24
Actualització: 16.02.2022 - 16:24

El fabricant dels projectils de foam que utilitzen els Mossos recomana de no disparar els projectils més lesius a menys de 30 metres de distància, tot i que el protocol de la policia catalana permet fer-ho a 20 metres. Així ho asseguren les acusacions del cas de la noia que va perdre un ull ara fa un any durant les protestes contra l’empresonament de Pablo Hasel després que Irídia hagi accedit a l’informe del fabricant i al protocol policial. El jutjat d’instrucció número 7 de Barcelona investiga dos escopeters del cos per aquests fets, que van passar al carrer Gran de Gràcia.

El cos de Mossos fa servir dos tipus de projectils de foam, el SIR i el SIR-X, el segon dels quals és més lesiu. Les acusacions conclouen que la documentació demostra que el departament d’Interior i els Mossos d’Esquadra coneixen els riscos de lesions greus que pot causar el projectil SIR-X i que, així i tot, han decidit d’autoritzar que es dispari a distàncies inferiors a les recomanades pel propi fabricant.

Segons l’Informe de prova del projectil SIR-X, redactat per l’empresa fabricant B&T,  aquest tipus de projectils poden causar a distàncies menors de 30 metres “lesions greus com laceracions, traumatismes cranioencefàlics, ruptura de melsa, fetge o cor, forts traumatismes al tòrax i hemorràgies internes”.

El departament d’Interior fa constar a la regulació d’ús de les llançadores de foam, el ‘Procediment Intern de Treball (PIT) número 22’ que protocol·litza el seu ús, que “la distància per disparar aquest cartutx és de 20 a 50 metres”. Per això, les acusacions conclouen que Interior està autoritzant a disparar un projectil des d’aquesta distància sabent que això pot provocar lesions greus i irreversibles.

Així mateix, les acusacions veuen necessari saber qui va ordenar el tret a tan poca distància, permetent que es disparés cap a la zona del cap, en un carrer que no supera els 30 metres d’ample. També volen aclarir perquè es va permetre disparar el projectil SIR X, el més lesiu que té el cos de Mossos d’Esquadra, en aquestes circumstàncies. Per això, volen que s’investigui qui va donar l’ordre i ja han citat com a testimonis el cap de la BRIMO i un responsable de l’armeria de la policia catalana.

Fins al moment tres persones han perdut un ull per l’impacte d’un projectil de foam: dues en els fets del 14 i 18 d’octubre de 2019, durant les protestes postsentència; i la tercera al 2021, en una mobilització contra l’empresonament de Hasel. Així mateix, una altra jove va sofrir un greu traumatisme cranioencefàlic per l’impacte d’un projectil de foam al cap el 18 d’octubre de 2019 a la zona de Jardinets de Gràcia.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor