Els mossos hauran de dipositar totes les seves armes des del moment en què es prevegi una baixa superior als 30 dies

  • Batlle anuncia modificacions legislatives perquè els policies passin revisions obligatòries de les condicions psicofísiques per portar pistoles

VilaWeb

ACN

25.05.2016 - 20:44
Actualització: 25.05.2016 - 20:49

L’assassinat d’una dona a Sant Feliu de Llobregat el 14 d’abril a mans del seu excompany, un mosso d’esquadra que portava un mes i una setmana de baixa i que va utilitzar la pistola reglamentària per cometre l’homicidi, ha portat el Departament d’Interior a regular de manera més estricta el procediment per retirar la pistola als agents en casos d’incapacitació temporal. El director general de la Policia, Albert Batlle, ha signat una instrucció que obliga els comandaments a retirar les armes d’un agent per incapacitació temporal des del moment en què es tingui coneixement que la baixa s’estima superior als 30 dies naturals. Amb la mesura, no s’hauria de repetir un cas com el de Sant Feliu, quan el mosso va comunicar que aprofitaria una visita a la comissaria per tornar l’arma durant la setmana següent al mes de baixa i en què finalment va cometre l’homicidi. Batlle també ha anunciat modificacions legislatives perquè els Mossos passin revisions obligatòries de les condicions psicofísiques per portar armes de foc.

Si el primer dia de baixa mèdica d’un agent dels Mossos d’Esquadra es preveu que aquesta incapacitat serà superior als 30 dies naturals, es procedirà a retirar-li totes les armes, la reglamentària i les privades en cas que en tingui. També quan s’estimi que els períodes de baixa que acumula superaran els 30 dies.

Aquesta és una de les principals novetats de la instrucció 8/2016 aprovada aquest dimarts i que Batlle ha exposat a la Comissió d’Interior, on ha comparegut aquest dimecres a petició pròpia per explicar els fets relacionats amb l’homicidi a Sant Feliu de Llobregat i el protocol d’actuació per baixa mèdica que es va aplicar. Fins ara els mossos havien de retornar l’arma un cop se superaven els 30 dies. Amb l’aprovació de la nova instrucció sobre la tinença d’armes de foc i dels procediments de retirada, dipòsit i devolució, es deroga la 5/2013.

La direcció general de la Policia ha aprovat una regulació més estricta de retirada de l’arma i habilita els comandament a fer aquelles gestions al seu abast i que consideri escaients per retirar les armes als agents amb incapacitat temporal, ha assenyalat Batlle. La nova regulació també estableix de manera clara l’obligatorietat d’un agent de dipositar les armes quan hagi estat requerit de fer-ho. Es passa de la prescripció que hi havia fins ara a l’obligatorietat.

Batlle també ha apel·lat a la responsabilitat de tots els agents, i no només dels comandaments, davant els supòsits de risc greu per portar armes. D’una banda, si un mosso considera que no està en condicions de desenvolupar la seva funció, ho ha de comunicar al superior. De l’altra, si els companys alerten que un altre agent experimenta de manera manifesta una disminució de les capacitats també ho han de posar en coneixement dels caps. Es tracta de mesures que el Codi Ètic de la Policia de Catalunya va recollir el 2015.

Revisions obligatòries per portar armes de foc
Albert Batlle ha reconegut que l’avaluació interna que han endegat els Mossos d’Esquadra arran de l’assassinat a Sant Feliu de Llobregat ha posat de manifest la necessitat de millora de les revisions mèdiques, l’abast del secret mèdic i dels protocols per garantir les aptituds psicofísiques dels treballadors de professions de risc.

Batlle ha anunciat que en la propera llei d’acompanyament s’inclourà una esmena per modificar l’article 44 de la llei 10/1994 de la Policia de la Generalitat i introduir els controls en el manteniment de les condicions psicofísiques necessàries per exercir les funcions de policia. El director general ha subratllat el compromís de fer una avaluació i revisió obligatòria de les condicions psicofísiques dels agents per portar armes de foc dins el marc legal.

Els mossos tenen ara la possibilitat de passar una revisió mèdica de caràcter preventiu però no tenen cap obligació legal per passar proves mèdiques físiques o psicològiques excepte en alguns supòsits com els de promoció.

L’agent va dir que aprofitaria una visita a la comissaria per tornar la pistola
El mosso que va matar la seva exparella a Sant Feliu estava de baixa per contingència comuna des del 7 de març. Segons ha explicat Batlle, els responsables de Recursos Humans del Departament d’Interior van trucar el 7 d’abril a la comissaria de Ciutat Vella per constatar que l’agent portava més de 30 dies de baixa i per aquest motiu se li havia de retirar l’arma reglamentària. El mateix dia es va comprovar que no hi havia ni l’arma ni el carregador de l’agent a la comissaria i se li va trucar perquè els lliurés.

El policia va informar que aniria a la comissaria la setmana següent, la de l’11 al 17 d’abril, per fer unes gestions i per veure els companys. i que aprofitaria l’avinentesa per lliurar l’arma i el carregador. ‘Ni de la conversa mantinguda ni l’historial professional no es va inferir cap problema emocional o alteració d’algun tipus’, ha afirmat Batlle.

El mosso, adscrit a Ciutat Vella i amb una antiguitat al cos de poc més de 10 anys, va disparar la seva exparella a Sant Feliu de Llobregat en presència de la filla de la dona, de 7 anys, i una neboda, de 10. Després, es va suïcidar. Un caporal del cos que es trobava fora de servei i que anava de camí a la feina va auxiliar les menors, que es trobaven al balcó, amb una escala que van facilitar uns veïns. A continuació van arribar diverses dotacions de Seguretat Ciutadana, Investigació i del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). El Jutjat de guàrdia de Sant Feliu va decretar secret de les actuacions des del primer moment i fins al 20 d’abril.

Batlle ha afirmat que la carrera professional de l’homicida havia transcorregut “amb normalitat”; havia rebut una felicitació individual i dos agraïments. En l’historial mèdic, no constava “res prou rellevant objecte d’un seguiment més profund o exhaustiu”, ha assenyalat.

Propostes dels grups parlamentaris
Els grups parlamentaris han lamentat el succés i han instat a canviar els protocols perquè no es repeteixi. C’s ha proposat que els metges de Primària tinguin alertes automàtiques quan donin baixes a pacients amb armes o permís d’armes, siguin o no policies. Per la seva banda, el diputat de CSQP Joan Josep Nuet ha dit que cal canviar les polítiques d’avaluació mèdica i psicològica dels agents. En un sentit similar, el diputat del PP Alberto Villagrasa ha dit que cal generar confiança entre els agents perquè siguin ells mateixos que expliquin als superiors quan tenen algun problema. Per la seva banda, JxSí insta a fer els canvis pertinents perquè els requeriments per lliurar l’arma reglamentària es facin complir.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor