Els Mossos han canalitzat 263 consultes directes amb Europol des del 2016, que han generat més d’1.100 gestions

  • Les aportacions de Policia Nacional sobre delictes de terrorisme al SIE, registre de màxim nivell, són 112 i les dels Mossos ascendeixen a 2

VilaWeb
Redacció
29.08.2017 - 17:18

Les aportacions de Policia Nacional sobre delictes de terrorisme al SIE, registre de màxim nivell, són 112 i les dels Mossos ascendeixen a 2

MADRID, 29 (EUROPA PRESS)

Europol ha gestionat un total de 263 consultes d’informació per petició directa dels Mossos d’Esquadra des del 2016, segons consta en les dades, consultades per Europa Press, del fitxer SIENA de l’Agència europea. Aquestes peticions d’informació han generat 1.102 gestions en l’àmbit europeu.

La plataforma SIENA és el sistema d’intercanvi d’informació segur que serveix de suport d’intel·ligència entre Europol i els Estats membres, tercers països i altres institucions, entre elles les policies autonòmiques.

En paral·lel existeix un altre registre de màxim nivell, el SIE, Sistema d’Informació d’Europol, d’alt valor des del punt de vista de la intel·ligència europea i al qual només hi té accés el personal autoritzat de la Policia i la Guàrdia Civil.

Fonts d’Europol han precisat que els Mossos van registrar directament 103 peticions d’informació d’intel·ligència el 2016 i altres 160 en el que portem del 2017, generant un volum d’interacció que ha aconseguit les 1.102 gestions en l’àmbit europeu.

Els Mossos són els que més consultes canalitzen de les policies autonòmiques a Espanya. En aquest mateix període de temps, l’Ertzaintza ha registrat a la SIENA cinc intercanvis d’informació, la Policia Foral de Navarra dues i Vigilància Duanera 50.

Sota el paraigua d’Europol també s’ha creat la Plataforma d’Experts d’Europol (EPE). Es tracta d’una web col·laborativa i segura per a especialistes en diferents àrees d’experiència en l’àmbit de les agències encarregades de fer complir la llei i amb la qual es facilita l’intercanvi de millors pràctiques, documentació, innovació, coneixement i dades no personals sobre delictes.

Del total de 440 experts espanyols que consten en aquesta Unitat Nacional d’Europol com a donats d’alta en EPE, 225 són agents de la Policia Nacional, 114 de la Guàrdia Civil, 51 dels Mossos i set de l’Ertzaintza.

15 PETICIONS DELS MOSSOS PER SER MEMBRES DE PLE DRET

Els Mossos són l’únic cos autonòmic que ha sol·licitat que els seus agents s’integrin a l’Europol com a experts de ple dret. Concretament van tramitar vuit propostes el 2016 i set en aquest any. No obstant això, fonts d’Europol recorden que “fins al moment no ha estat seleccionat per a la plantilla cap membre de les autoritats nacionals competents que no siguin Policia Nacional o Guàrdia Civil”.

Tant les qüestions de personal com les sol·licituds per a la celebració de reunions operatives (quatre han sol·licitat els Mossos el 2017) o de seminaris (han participat en dos) es canalitzen des de la Unitat Nacional d’Europol, les competències de la qual gestiona a Espanya la Policia Nacional.

PROPOSEN ACCÉS LIMITAT AL SIE I LA SIENA

“En l’últim semestre s’ha incrementat l’ús del canal d’Europol per part de Policies Autonòmiques i Vigilància Duanera, especialment pel que fa a peticions nacionals”, asseguren les fonts de l’agència, que subratllen com a “falta” el que no existeixin normes clares de procediment sobre la participació de policies autonòmiques en reunions operatives, seminaris o altres esdeveniments fora d’Espanya o celebrats a l’Europol. De fet reclamen que es faciliti l'”accés limitat” als sistemes SIE i SIENA.

En el context actual i sota el marc normatiu en vigor, Policia Nacional, Guàrdia Civil, la Direcció Adjunta de Vigilància Duanera (DAVA) i les policies autonòmiques formen part de les autoritats competents que poden usar el canal Europol a través de la Unitat Nacional d’Europol (UNE), adscrita a la Divisió de Cooperació Internacional.

La UNE té la missió de canalitzar i supervisar la cooperació tècnica i operativa amb l’Agència Europol en el marc de les disposicions de la Unió Europea que regulen el seu funcionament. En el context actual i sota el marc normatiu en vigor, Policia Nacional, Guàrdia Civil, la Direcció Adjunta de Vigilància Duanera (DAVA) i les policies autonòmiques formen part de les autoritats competents que poden usar el canal Europol a través de la UNE, adscrita a la Divisió de Cooperació Internacional.

La UNE té una oficina central a Madrid i una oficina d’enllaç a la seu d’Europol a la Haia. A l’oficina central, segons les citades fonts, exerceixen les seves funcions personal de Policia Nacional (un nombre que oscil·la entre 30 i 50 persones); personal de cossos generals (administratius i traductors) i de Guàrdia Civil (1 comandant, 1 tinent, 3-4 Guàrdies), els quals depenen funcionalment de la UNE.

En l’oficina d’enllaç de la Haia treballen 6 Policies Nacionals i 4 Guàrdies Civils, sota la direcció d’1 membre de l’Escala Executiva de Policia Nacional (total: 11 efectius).

Així mateix adscrits a la Divisió de Cooperació Internacional exerceixen tasques d’enllaç: 3 funcionaris de Mossos d’Esquadra; 3 Ertzaintzes i 1 Policia Foral, amb els quals es manté contacte habitual per a la gestió dels intercanvis i contactes que es duen a terme a la UNE i que afectin aquests cossos policials. En breu s’espera la incorporació d’un enllaç de la DAVA.

114 APORTACIONS DE POLICIA NACIONAL I 2 DE MOSSOS AL SIE

El Sistema d’Informació d’Europol (EIS en anglès o SIE en espanyol) és la base de dades central d’informació criminal i intel·ligència que cobreix totes les àrees de mandat de l’Agència, inclòs terrorisme.

Amb caràcter general les plantilles d’Europol i les Unitats Nacionals tenen accés directe a totes les dades emmagatzemades en el sistema, però els propietaris d’aquestes dades poden limitar l’accés cas per cas.

En relació amb el tipus de dades introduïdes, la policia nacional ha introduït un total de 287 registres, dels quals 112 el són amb categoria de delicte de terrorisme. Es tracta d’un enregistrament sobre ETA i 111 sobre Foreign Fighters o persones que han passat pels dominis de DAESH.

La Guàrdia Civil ha realitzat 30 registres en sis mesos del 2016, però cap relacionat amb el terrorisme. Mentre que els registres amb informació aportada pels Mossos ha estat de 13, dels quals 2 són relatius a delictes de terrorisme. En total, entre Policia Nacional i Mossos d’Esquadra, s’han realitzat 114 aportacions a aquest registre de màxim nivell d’Europol.

“Els Mossos, en les seves sol·licituds d’intercanvi d’informació o peticions nacionals, solen incloure sol·licituds de consulta i enregistrament de dades d’investigacions en bases de dades d’Europol, inclòs SIE”, expliquen a Europa Press fonts de l’agència.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor