01.10.2020 - 23:12
|
Actualització: 02.10.2020 - 12:11
Els Mossos van fer divuit detencions anit a Barcelona i Girona durant les protestes pel tercer aniversari de l’1-O. Quinze els van fer els Mossos, dos els va detenir la Policia Nacional (un d’ells menor) i un la Guàrdia Urbana. Segons que ha informat Alerta Solidària, no ha estat fins a mig matí que s’ha permès als detinguts de Barcelona de comunicar per telèfon la seva detenció. El detingut a Girona ha estat alliberat de matinada.
⚠️Als detinguts anit a BCN tot just ara els permeten fer la trucada comunicant la detenció.
‼️ Des de les 22h detingudes sense drets, ni advocats, ni comunicada la detenció, sense lectura de drets ni informació de la detenció.
Exigim la seva posada en llibertat, @miquel_samper!
— Alerta Solidària (@AlertaSolidaria) October 2, 2020
Després de la concentració dels CDR a la plaça de Sant Jaume, la mobilització es va desplaçar fins a la plaça de Catalunya i la rodalia, on hi va haver algunes barricades i es va calar foc a alguns contenidors. Els Mossos d’Esquadra es miraven l’escena des de la distància, a l’altra banda de la plaça, però quan van veure les flames van actuar. Amb les furgonetes es van adreçar fins al lloc de la barricada i la van desfer, inclòs el contenidor que cremava. Algunes furgonetes es van quedar en aquest punt, i altres van començar a dispersar els manifestants que protagonitzaven l’acció, que van fugir corrent de l’indret.
[RECULL FOTOGRÀFIC] El tercer aniversari de l’1-O resumit en vint imatges
A Girona també hi va haver algunes barricades, a més d’una marxa amb centenars de torxes, i els Mossos hi van fer una detenció. Els manifestants convocats pels CDR a Girona van llençar coets i ous contra la línia que els Mossos van muntar a la sub-delegació del govern espanyol i van acabar calant foc a una barricada amb contenidors a tocar de la plaça 1 d’Octubre. L’acte va començar a dos quarts de vuit davant de la delegació del govern i després va iniciar un recorregut per diversos carrers de la ciutat fins a arribar a Emili Grahit. D’allà van enfilar cap a la carretera de Barcelona fins a arribar a la sub-delegació, on hi havia tanques policials. Aleshores, van començar a llençar ous i coets. Els Mossos els van advertir per megafonia que deixessin de llençar objectes. Poc després, la BRIMO va arribar per Jaume I i els manifestants van recular fins al carrer Sèquia, on van llençar cinc contenidors a terra i els van calar foc. Després, es van congregar a la plaça 1 d’Octubre.
A Tarragona es van mobilitzar un miler de persones. Els actes van començar amb una doble concentració convocada per l’ANC i Òmnium, i el CDR, a la plaça de la Font, en la qual es va reclamar unitat als partits polítics per avançar cap a la república i en la qual es va tornar a denunciar un cop més la violència policíaca i la repressió de l’estat. A més, es va poder tornar a votar de forma simbòlica en diverses urnes que es conserven de la jornada del referèndum. Finalment, al crit de ‘Ni oblit, ni perdó!’ la protesta es va convertir en una manifestació que va acabar al davant de la sub-delegació del govern espanyol a Tarragona, on es va cremar una bandera espanyola.
A Lleida, la Taula per la Democràcia va organitzar la projecció d’un documentari gràfic sobre l’1-O a la ciutat i dels fets anteriors i posteriors que van marcar la jornada. També hi va haver parlaments i un acte polític. A més, hi va haver diverses concentracions en altres municipis catalans, com ara Igualada, on es van congregar dues-centes persones.