30.10.2020 - 18:30
|
Actualització: 31.10.2020 - 10:28
El BBVA ha fet marxa enrere i ha tornat les claus del pis a la família amb tres menors a càrrec desnonada ahir a Ciutat Meridiana, a Barcelona, després d’haver arribat a un acord amb l’ajuntament. La família, que fa dos anys que viu en aquest pis, no havia rebut cap notificació de desnonament, ni tampoc els Serveis Socials de l’Ajuntament de Barcelona. Van deixar el pis durant unes hores ahir al matí i quan van tornar-hi van trobar el pany de la porta canviat amb totes les seves pertinences dins. El banc ha acordat amb l’ajuntament que la família continuarà al pis, de lloguer social, fins que hi hagi una alternativa d’habitatge.
La família va tornar a entrar al pis, però poc abans de la queda els Mossos van desallotjar-los en una actuació unilateral sense autorització judicial, en compte de deixar-los passar la nit i avisar els jutjats. Desenes de veïns es van concentrar davant el domicili contra el desnonament i hi va haver alguns moments de tensió amb la policia. La família ha denunciat que van endur-se del pis dos periquitos dels seus fills i que no saben on són.
El Sindicat d’Habitatge de Nou Barris i l’Associació de Veïns de Ciutat Meridiana denuncien que és un robatori, i també han criticat l’actitud d’un agent que va dirigir-se amb actitud violenta a un veí, amb insults racistes inclosos, que donava suport a la família desnonada i que va robar-li setanta euros. Fili Bravo, president de l’associació de veïns, ha denunciat l’actuació dels mossos en el moment que un tècnic arribava per tornar-los les claus: ‘El desnonament es va fer amb el suport incondicional dels Mossos, que sempre hi són per donar suport al capital i als bancs. Mai als treballadors.’
[VÍDEO] La pressió veïnal aconsegueix que la família desnonada ahir a Ciutat Meridiana pugui tornar al seu habitatge https://t.co/EAh3KDpXOT pic.twitter.com/o2bhSawkFk
— VilaWeb (@VilaWeb) October 30, 2020
Les dues entitats demanen la dimissió del conseller d’Interior, Miquel Sàmper, i el comissari en cap dels Mossos, Eduard Sallent, per l’actuació del cos policíac, a més de l’obertura d’una investigació pels insults racistes contra el veí i els robatoris, i la tramitació d’una queixa del Col·legi d’Advocats contra el lletrat d’ofici que no va notificar el desnonament a la família. També volen que es retirin les denúncies contra els concentrats i la periodista que cobria la notícia ahir al vespre. Per últim, convoquen una concentració dilluns vinent a les 19.00 a la comissaria dels Mossos de Nou Barris. Segons que ha explicat Sallent a la Cadena SER, el desnonament estava ordenat per un jutge i al matí es va executar.
Vegeu un recull fotogràfic d’Albert Salamé de la concentració de suport d’aquest vespre.
Les fotografies del moment del desnonament s’han fet virals i han causat molta polèmica i indignació. La fotoperiodista que les ha fetes, Lorena Sopena, ha denunciat obstrucció a la feina dels periodistes per part dels agents. Segons el Diari de Barcelona, els agents la van obligar a abandonar el portal de l’habitatge on es feia el desnonament mentre treballava.
Així fan fora de casa seva a una família amb tres nens els mossos de Samper. A un dels barris amb més afectació de Covid. En mig d'una crisis sanitària i social. I sense deixar fer fotos a la premsa. Això és el que no volen que veiem. pic.twitter.com/ZiG4gW2K0j
— Lorena Sopena 📸∞#NouBarris (@Occat93) October 29, 2020
El Centre per la Defensa dels Drets Humans Irídia ha denunciat que, atès que la família havia entrat novament al pis, els Mossos podien haver-ne informat l’autoritat judicial o bé desallotjar sense ordre judicial. ‘Van triar la segona. Cal que s’aturin els desallotjaments exprés (sense ordre judicial). Més encara en temps de pandèmia. Calen mesures garantistes en el sistema penal, d’acord amb un estat democràtic i de dret’, reclamen. L’Ajuntament de Barcelona, per mitjà dels regidors Lucía Martin i Marc Serra, també han recriminat al Departament d’Interior que desnonés la família. Martin ha subratllat que el primer desnonament es va fer sense que la família ni cap servei municipal en tingués coneixement previ.
Sallent ha defensat que els Mossos actuaven com a policia judicial i que el desnonament estava ordenat per un jutge: ‘Al matí es produeix l’execució i reocupen. Hi ha un delicte flagrant i els Mossos hi actuen’. El jutjat assegura que la família no tenia contracte amb el propietari, havia estat informada del desnonament i que, quan va tornar a l’immoble una vegada desnonats, hi va haver una ‘violació de domicili’, que és un altre procediment ‘que no té res a veure amb la part civil i que provoca l’actuació dels cossos de seguretat’. El TSJC també han informat que el 22 d’octubre la família va sol·licitar la suspensió del desnonament al·legant motius relacionats amb el decret de pobresa energètica i que el jutjat ho va desestimar perquè entenia que era ‘una qüestió administrativa que no afecta el procediment judicial’.
Davant això, @mossos podia:
1. Donar part a l'autoritat judicial.
2. Desallotjar sense ordre judicial (mesura de dubtosa legalitat davant un domicili estable).
Van triar la segona. És intolerable @miquel_samper @interiorcat
— IRIDIA (@centre_IRIDIA) October 30, 2020
Així han deixat els @mossos de @miquel_samper a una companya de #NouBarris #CiutatMeridiana #AlertaDesnonament pic.twitter.com/j8BYMshcSq
— Miguel Ángel Palos (@MikkiSticks) October 29, 2020
Contra els desnonaments i la repressió, un poble dempeus!
Avui Ciutat Meridiana i #NouBarris ho han donat tot per aturar un desnonament amb nocturnitat i traïdoria.
No s'ha aconseguit, però no defallim. Continuarem, costi el que costi!
Vergonya de @Govern! Vergonya de @Mossos! pic.twitter.com/il6lMFW3O4
— Sindicat d'Habitatge de Nou Barris (@habitatge9b) October 29, 2020