28.11.2016 - 02:00
Els mossos d’esquadra van desallotjar ahir divuit persones del Banc Expropiat, al barri de Gràcia de Barcelona, poc després de les cinc de la tarda. Totes van ser identificades pels agents però no detingudes perquè no hi van oposar resistència, segons la policia. Va ser pels volts de migdia quan un grup de persones va retirar les planxes metàl·liques que tapiaven el local i va entrar a l’immoble. Després de rebre la denúncia del propietari, una vintena de furgonetes de la policia s’hi van desplaçar. Ara el jutge ha de decidir si ha de citar a declarar els implicats o si els imputa cap delicte. Després de buidar el local, uns operaris van tornar a col·locar i soldar les planxes per impedir-hi l’accés.
Heus ací el moment en què els mossos van arribar al Banc Expropiat:
https://twitter.com/adria_attardi/status/802900444980748289
Tot va començar al matí, quan una cinquantena d’activistes va forçar l’entrada i va entrar al Banc Expropiat. Darrere una pancarta amb el lema ‘El banc no està en venda’, el grup d’activistes es va aplegar al lateral del local –a la cantonada de la Travessera de Gràcia amb el carrer de la Mare de Déu dels Desemparats– i va començar a forçar l’entrada. En aquest vídeo es pot sentir la serra radial que van fer servir per retirar les planxes metàl·liques que tapiaven la porta.
#bancexpropiat #gracia @tv3cat @diariARA pic.twitter.com/x32CDxQ1Ao
— Marc Comas López (@marccomaslo) November 27, 2016
El comunicat del col·lectiu
‘Avui hem tornat a entrar al Banc. Ho hem fet perquè el Banc Expropiat és un espai ple de vida i el projecte segueix viu. Perquè no podem permetre que el local generi un benefici econòmic al propietari Manuel Bravo Solano, un especulador de cap a peus. Considerem que el Banc –com tots els espais alliberats– és de qui l’utilitza i no de qui en treu un profit econòmic a costa de la misèria dels altres. La historia d’aquest local és un dels exemples més explícits del procés de gentrificació que viu la Vila de Gràcia i que les veïnes patim dia a dia.’ Aquest és un fragment del comunicat que el col·lectiu va difondre a les xarxes socials poc després de l’acció.
Hem tornat a entrar. El Banc és nostre 🙂 #BancRExpropiat https://t.co/0DU0i7zA71
— 💘 Banc Expropiat 🔥 (@Banc_Expropiat) November 27, 2016
Els activistes recordaven que, des del primer desallotjament, es van mobilitzar durant dues setmanes per tornar-hi a entrar, van tornar-lo a ocupar dues vegades i aquests darrers mesos havien organitzat gairebé cada dia de la setmana un punt d’informació a la cantonada del local. ‘Des de l’agost hem traslladat les activitats a la Sucursal però avui ha arribat el moment de recuperar un espai que pertany al barri des de fa cinc anys. La solidaritat, l’autogestió i el suport mutu són el nostre camí per a construir la Gràcia que volem’, afegien.
El Banc Expropiat va ser desallotjat tres vegades el mes de juny –amb greus aldarulls durant dies. A l’agost el col·lectiu va anunciar que havia ocupat un nou espai al barri de Gràcia –la Sucursal– perquè necessitava un punt de reunió per a continuar ‘construint-se’. Tanmateix, assegurava que era un lloc provisional i no abandonava la idea de recuperar el local original: l’antiga oficina de Catalunya Caixa de la Travessera de Gràcia.