Els Moros i Cristians d’Alcoi, l’alternativa valenciana a Sant Jordi

  • Durant tot el cap de setmana, els alcoians reviuran les gestes més destacades de la conquesta de la ciutat

VilaWeb

Redacció

22.04.2016 - 02:00
Actualització: 23.04.2016 - 08:18

Diu la llegenda fundacional d’Alcoi que, al segle XIII, Sant Jordi va fer un paper molt destacat en la conquesta de la ciutat. Per això, des de llavors, és el patró de la vila d’Alcoi i cada any s’hi fan unes de les festes de moros i cristians més destacades del País Valencià al seu honor. Durant quatre dies, milers d’alcoians es vesteixen de cristians i de sarraïns per a rememorar els moments més destacats de la gesta.

Tot i que les festes van començar ahir al vespre amb les bandes musicals, és amb l’arribada del cap de setmana que l’activitat s’intensificarà. La festa es divideix en quatre jornades: el dia de la música –que es va fer ahir–, el dia de les entrades, el dia de Sant Jordi i el dia de l’alardo. Aquesta seqüència serveix per a recrear, amb tota mena de detalls, el setge, les negociacions i la presa de la ciutat d’Alcoi de l’any 1276.

Avui és el dia de les entrades, en què es fa la presentació de les esquadres mora i cristiana. Es tracta de dues grans cercaviles –al matí es fa la cristiana i a la tarda, la mora–  en què desfilen milers de festers agrupats en diverses ‘filaes’. La música, la riquesa dels vestits, el maquillatge i els accessoris omplen els carrers de la ciutat.

Demà, el dia de Sant Jordi, es farà la part més religiosa i solemne de la festa: es trauran en processó dues vegades les relíquies del sant patró. Després, es farà la Retreta, una desfilada informal de carrosses guarnides i il·luminades. Un dels elements més destacats de la jornada és el Sant Jordiet, un nen escollit per sorteig que representa el patró dels alcoians.

La festa acabarà diumenge, el dia de l’alardo, en què es representarà el complicat assalt final de la ciutat. Durant tota la jornada, moros i cristians faran escaramusses pels carrers del poble, s’intercanviaran la possessió del castell i negociaran la rendició sense èxit. Finalment, com explica la llegenda, els cristians es proclamaran vencedors de la festa i, quan arribi la nit, el Sant Jordiet apareixerà entre els merlets del castell.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor