19.10.2016 - 09:28
|
Actualització: 19.10.2016 - 10:36
Els Minyons de Terrassa porten aquesta setmana i per primera vegada el fet casteller al sud-est asiàtic. Els egarencs són un dels ambaixadors de la Setmana Catalana que l’Agència Catalana de Turisme (ATC) organitza a Singapur coincidint amb la celebració de la fira ITB Àsia 2016 de turisme, i on en els tres pròxims dies Catalunya es posiciona com a destí turístic per al mercat asiàtic, amb la cultura i la gastronomia com a principals reclams. En la primera de les cinc actuacions que tenen previstes, els Minyons han descarregat el cinc de set, el set de set, el quatre de set amb l’agulla i un vano de cinc a Raffles Place, el centre financer de la ciutat. Fins a Singapur han viatjat un total de 223 castellers, però algunes camises han arribat tot just aquest dimecres a primera hora del matí, per la qual cosa els castells de més envergadura hauran d’esperar a dijous i, sobretot, divendres, quan els Minyons actuaran al costat de l’emblemàtic edifici de Marina Bay.
En una breu actuació en ple centre financer de Singapur, els de la camisa malva han descarregat els primers castells al sud-est asiàtic, tots ells de set, uns castells molt per sota de la capacitat de la colla, conscient que el seu paper a Singapur és d’exhibició i on els objectius no són, en cap cas, de màxims.
En aquest sentit, cap recordar que els Minyons tenen encara algunes cites pendents a la seva tornada, algunes d’elles importants, com Sant Narcís, a Girona, o la seva diada, el 20 de novembre. A més, fins a Singapur ‘només’ han viatjat 223 castellers, el que els permetrà portar a plaça construccions de fins a vuit pisos i, potser, en plantegen també algun de nou.
‘Mai la cultura catalana havia tingut una repercussió tan forta al sud-est asiàtic’, celebra el president de la colla, Cesc Poch, que assegura que les actuacions aniran a més en els pròxims dies. Un dels nens de la canalla, Martí Alcaraz, també aplaudeix haver fet castells ‘a l’altra punta del món’ i fa broma dient que l’experiència és millor encara havent-se saltant l’escola.
A la porta d’un dels edificis del centre financer de Singapur, coincidint amb l’actuació del Minyons, s’han congregat desenes de persones, la majoria d’ells que entraven i sortien de l’oficina a l’hora de dinar. Tots ells bocabadats, però aplaudiments a l’hora de culminar els castells, més aviat pocs. La majoria dels assistents tenien les mans ocupades fent fotografies i enregistrant l’actuació amb els seus telèfons mòbils.
Castells a l’illa de Sentosa i al Marina Bay
Els castells més grans d’aquesta expedició asiàtica arribaran a partir de dijous. I és que després de l’actuació a Riffles Place, els egarencs tenen encara programades quatre actuacions més. Dijous seran a l’illa de Sentosa, on faran dues actuacions en un ambient poc comú en el món casteller, arran de platja i en un entorn del tot tropical.
Les últimes dues actuacions previstes tindran lloc divendres a la tarda. Una d’elles serà a la fira ITB Àsia, on diverses empreses catalanes hi són presents de la mà de l’Agència Catalana de Turisme. El fet casteller és un dels principals reclams per al mercat asiàtic i és per això que els malves portaran les seves construccions dins mateix de l’espai firal.
Posteriorment, els Minyons actuaran a l’exterior per tal d’apropar els castells a la ciutadania singapuresa. Seran, ni més ni menys, que davant l’emblemàtic edifici Marina Bay Sands, de l’arquitecte Moshe Safdie i una de les icones més representatives de l’skyline de Singapur per la seva espectacular coberta amb la piscina elevada més llarga del món.
Connexió castellera amb l’Àsia
Àsia té una connexió especial amb la cultura catalana i és, de fet, un dels principals mercats importadors del món casteller. El gran paper de la colla xinesa dels Xiquets de Hangzou al darrer Concurs de Castells de Tarragona i el seu espectacular tres de nou amb folre ha fet la volta al món. També reconeguts a nivell internacional són els govindes indis, unes torres humanes originàries de Bombai amb força similitud amb els castells i que ja han estat objectiu de visita de significades colles catalanes, com els Castellers de Vilafranca (2011), els Castellers de Sants (2013) o els Capgrossos de Mataró (2014). Fins ara, però, cap colla havia portat els castells fins al sud-est asiàtic. Els Minyons de Terrassa han trencat el gel amb aquesta zona del planeta i ja tenyeixen de color malva la ciutat de Singapur.