El govern espanyol reconeix que va pressionar Bèlgica amb cartes i reunions perquè defensés Llarena

  • Són gestions revelades per la ministra espanyola de Justícia durant la seva compareixença per a aclarir els passos fets per l'estat espanyol en aquesta qüestió

VilaWeb

Redacció

11.09.2018 - 10:48
Actualització: 11.09.2018 - 12:09

El ministre d’Afers Estrangers espanyol, Josep Borrell, i la ministra espanyola de Justícia, Dolores Delgado, van enviar cartes als homòlegs belgues per demanar-los que defensessin la immunitat jurisdiccional de l’estat espanyol i el jutge Pablo Llarena davant la demanda interposada per Puigdemont i quatre consellers. A més, Delgado es va arribar a reunir amb l’ambaixador belga a Espanya per sol·licitar-li-ho. Són gestions revelades per la mateixa ministra durant la seva compareixença a la comissió de Justícia per a aclarir els passos fets per l’estat espanyol en aquesta qüestió.

La voluntat inicial del govern espanyol era que Bèlgica comparegués en el procediment judicial per defensar també la ‘immunitat’ de la justícia espanyola i del mateix jutge. Bèlgica va rebutjar aquesta petició el dia 7 d’agost. Finalment, i després d’uns quants informes de la secretaria tècnica del Tribunal Suprem espanyol, de l’advocacia de l’estat i del mateix Consell General del Poder Judicial, el ministeri de Justícia va decidir de contractar un advocat que defensés Llarena, amb un cost de 545.000 euros. El 4 de setembre passat, el jutge belga del tribunal de primera instància de casos civils de Brussel·les va ajornar la vista preliminar de la demanda per al 25 de setembre. Serà llavors quan se sabrà si és admesa a tràmit.

Aquesta revelació de la ministra Delgado no sorprèn, perquè abans de l’estiu Borrell ja havia ordenat públicament a l’ambaixadora d’Espanya a Bèlgica, Cecilia Yuste, que sol·licités al govern belga que comparegués en la causa oberta en aquest país contra Llarena. Prèviament, Borrell i Delgado havien rebut una carta del president del Suprem i del CGPJ, Carlos Lesmes, en què els demanava que intervinguessin en favor del jutge Llarena. Tanmateix, tots aquests esforços no  tenir cap recompensa i Bèlgica va rebutjar d’intervenir en el procés judicial.

 

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor