14.09.2015 - 22:27
|
Actualització: 15.09.2015 - 00:05
Els ministres d’Interior de la Unió Europea han acabat sense acord la reunió extraordinària sobre la proposta de distribuir 120.000 refugiats en un sistema de quotes obligatori entre estats. Alguns països estan en contra de que les quotes siguin obligatòries, segons ha admès el ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz. Els ministres sí que han confirmat, però, el repartiment de 40.000 refugiats arribats a Grècia i Itàlia, dels quals almenys 1.300 aniran a Espanya. Mentre continua la manca d’acord, estats com Àustria, Eslovàquia i Holanda han anunciat un enduriment dels controls a la frontera, totalment reinstaurats a Alemanya des del cap de setmana.
Els ministres d’Interior europeus tenien sobre la taula dues propostes per intentar resoldre la crisi dels refugiats. La primera, per repartir de forma voluntària un total de 40.000 refugiats arribats a Grècia i Itàlia en els propers dos anys, ha estat aprovada formalment, després que ja hi hagués un principi d’acord el mes de juliol. La mesura entrarà en vigor dimarts de manera que els refugiats puguin arribar aviat als estats membres. La segona i més important, però, la mesura d’emergència proposada per la Comissió Europea aquest estiu arran de l’empitjorament de la crisi i que preveu el repartiment obligatori de 120.000 refugiats, no ha tirat endavant, almenys per ara.
El ministre d’Interior espanyol, Jorge Fernández Díaz, ha indicat que ‘hi ha alguns països que tenen reserves sobre l’obligatorietat del programa de reubicació’ de 120.000 persones. Els estats que més s’oposen a la proposta són Hongria, Polònia, la República Txeca, Eslovàquia i Letònia. Fernández Díaz ha reiterat que Espanya ha mantingut ‘des del primer moment una actitud constructiva i positiva’ i que el govern espanyol accepta tant la xifra de 120.000 refugiats global com la dels 15.000 que li assignaria la Comissió Europea en la seva proposta.
La manca d’acord dels ministres sobre el pla de distribució dels 120.000 refugiats, que s’havien d’afegir als 40.000 pels que s’hi que s’ha assolit un pacte i que situaria la xifra total d’acollits en 160.000, obliga el consell a tornar a debatre la mesura el proper mes d’octubre. El representant de la presidència de torn luxemburguesa, el seu ministre d’Afers Exteriors i Europeus, Jean Asselborn, ha explicat que els ministres s’insten a arribar a un pacte en la seva propera trobada, el 8 d’octubre.