08.01.2018 - 19:11
|
Actualització: 09.01.2018 - 09:37
El consell polític de la CUP debatrà dissabte el paper que ha de tenir el grup parlamentari després de les eleccions del 21-D. Entre més qüestions, els militants debatran la possibilitat d’entrar o no a la mesa del parlament i de constituir o no un grup parlamentari amb el suport d’un diputat d’ERC. També parlaran de la situació econòmica pròpia i analitzaran els resultats de les eleccions, en què obtingueren quatre diputats.
Segons que ha pogut saber VilaWeb, valoraran la possibilitat d’entrar a la mesa per tal d’assumir responsabilitats en un dels espais més vulnerables arran de la repressió de l’estat espanyol. Ser a la mesa els permetria de tenir veu i vot en els debats jurídics, posició que aprofitarien per a presentar propostes ‘molt més polititzades’ i per a ‘mantenir la institució exclusivament al servei de la voluntat i els drets de la sobirania del país’. Els noms que la formació preveu com a possibles secretaris de la mesa són Maria Sirvent i Vidal Aragonés, que són advocats.
Una altra opció que valorarà la militància és d’entrar a la mesa ‘amb condicions polítiques’. En aquest cas, segons el document que debatrà el consell polític, condicionarien l’entrada a obrir una comissió d’investigació sobre l’1-O i la resta de la violència desplegada per l’estat espanyol durant la tardor passada i una altra d’estudi sobre ‘aspectes materials de la sobirania’, per a analitzar com revertir les retallades i privatitzacions i com crear més estructures de sobirania que permetin de recuperar-la materialment. Hi hauria encara una tercera condició: que si l’objectiu de la legislatura és l’autonomisme, el representant de la CUP dimitirà el càrrec.
Per contra, la càrrega de feina ordinària que recaurà sobre els quatre diputats és un dels arguments per a no assumir aquesta responsabilitat extra. No ser-hi, diuen, també permetria de transmetre la imatge que la CUP no és a les institucions per a acumular càrrecs i que l’aliança amb ERC i JxCat només existeix quan hi ha objectius clars i acords polítics concrets. La incertesa sobre per a què servirà aquesta legislatura o si significarà un retorn a l’autonomisme és un altre argument per a no entrar a la mesa, com a la legislatura anterior.
Malgrat tot, el document aclareix que si entren a la mesa de bon començament, sempre en poden sortir si ho consideren adient. En canvi, si durant la legislatura hi volen entrar, només serà possible amb la dimissió d’algun dels membres escollits en la sessió constitutiva.
Tenir un diputat d’ERC cedit?
Un altre dels documents que la CUP ha fet arribar a la militància tracta dels avantatges i els desavantatges de tenir un grup parlamentari propi –per tenir-lo calen cinc diputats– o bé de constituir un subgrup parlamentari. Com que van obtenir quatre diputats a les eleccions del 21-D, pensen en l’opció que un altre partit els cedeixi un diputat per a poder constituir el grup parlamentari oficialment, si bé aquest diputat no participaria en la dinàmica de la CUP.
Ara, segons fonts dels lletrats del Parlament de Catalunya consultades per VilaWeb, aquesta opció no és possible perquè l’article 26 del reglament de la cambra ho impedeix (vegeu-ho). Tot i amb això, la CUP insiteix a explorar aquesta possibilitat, que posa a consulta de la militància. L’altra opció –aquesta sí reglamentària– és la de formar un subgrup parlamentari dins del grup mixt que hauria de compartir amb el PP.
Segons l’article 30 del reglament del parlament, tres diputats de la mateixa llista electoral poden formar un subgrup parlamentari. Aquesta opció permetria a la CUP de crear-ne un per a assistir a la junta de portaveus, exercir les iniciatives legislatives, preguntar al president i al govern en la sessió de control i assistir a les comissions parlamentàries, d’acord amb els altres subgrups. En aquest cas, d’acord amb el possible subgrup que formi el PP.
No debatran si entren al govern
L’ordre del dia del consell polític, en canvi, no inclou pas la possibilitat d’entrar al govern de la Generalitat. En la mateixa entrevista, Sabrià també va dir que ERC veuria amb bons ulls que la CUP fes un pas més per implicar-se en el govern durant la pròxima legislatura.