08.04.2022 - 10:16
|
Actualització: 08.04.2022 - 12:16
Mèxic ha convocat per a avui una consulta de revocació del mandat del president Andrés Manuel López Obrador, amb la possibilitat de fer-lo fora del càrrec dos anys abans que no és previst.
Els ciutadans el trien per un període de sis anys, un dels mandats més llargs per un cap d’estat electe, i arran d’això, López Obrador va proposar quan va ser elegit de fer una consulta una vegada havien passat tres anys, com una forma d’avenç democràtic i de democràcia directa. Amb aquest objectiu es va modificar la constitució l’any 2019 i es va crear la figura del referèndum revocatori.
El president va dirigir una carta al poble mexicà en què deia que l’any 2021 faria el referèndum. Tanmateix, l’Institut Nacional Electoral de Mèxic va endarrerir la consulta perquè, com que no hi havia pressupost, no tenia prou recursos. Per impulsar la mesura, la constitució marca que cal que un 3% dels electors ho sol·licitin.
No obstant això, enguany s’ha creat una situació paradoxal. Ni l’oposició ni la població en general no han mostrat gaire interès en aquesta votació de destitució, perquè López Obrador compta ara com ara amb un suport important. I de fet, és promoguda principalment per Morena, el seu partit.
La participació perquè sigui vàlida ha de ser almenys del 40%, però López Obrador diu que encara que no s’arribi al 40%, si perd, se n’anirà, perquè considera que no es pot governar sense suport i menys si es volen tirar endavant canvis.
Ara com ara, els sondatges preveuen que més d’un 60% dels votants donaran suport al president, però amb una participació extremadament baixa, entre el 15% i el 20%, molt per sota del 40% necessari. Tanmateix, unes xifres tan baixes fan que amb molt pocs vots es puguin canviar les majories.