Els metges residents lliuren batalla contra el Departament de Salut i comencen tres dies de vaga

  • L'Institut Català de la Salut no ha accedit a les demandes de formació, laborals i retributives que feien · Segueixen els passos marcats pel País Valencià, on els residents ja fa dos mesos que fan vaga per demandes semblants

VilaWeb

Text

Josep Rexach Fumanya

21.09.2020 - 01:50
Actualització: 21.09.2020 - 11:07

Els 3.500 metges residents –des del primer any al cinquè– dels hospitals i centres d’atenció primària de Catalunya són cridats a la vaga des d’avui fins dimecres, perquè no van arribar a cap acord amb l’Institut Català de la Salut (ICS) i les patronals empresarials de la xarxa sanitària concertada. El comitè de vaga ha preparat un seguit de mobilitzacions, una de les quals davant el Departament de Salut, i es preveu que tinguin un seguiment multitudinari. Tanmateix, molts directors de centres han inclòs els residents en els serveis mínims, fet que ha enutjat més el sector, que ho observa com una vulneració del seu dret de vaga.

https://twitter.com/uve1789/status/1307950270685614080

El Departament de Treball, mediador en la negociació, ha deixat en mans de les direccions dels centres sanitaris determinar si el personal resident és estrictament necessari per al funcionament dels serveis mínims. De resultes d’això, molts centres han inclòs aquest personal en la llista de serveis mínims. El col·lectiu de metges residents considera que la decisió s’ajusta a la llei i esgrimeixen una sentència del Tribunal Suprem espanyol que assenyala que els MIR són facultatius amb contractes de formació i no formen part de la plantilla estructural que ha de garantir la prestació dels serveis assistencials.

Aquesta és una de les principals crítiques dels metges residents. Consideren que la seva condició de personal en formació s’ha diluït i han esdevingut ‘peons’ que treuen feina a un sistema ‘infrafinançat’: ho diu Martín Quintana, metge resident de segon any a l’Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta i un dels portaveus del col·lectiu de metges residents que avui faran sentir la seva indignació.

Entre les principals millores que reclamen, en matèria formativa, hi ha la garantia que el 15% de la jornada ordinària es destini a la formació no assistencial; o una proporció màxima d’un metge per cada quatre residents. ‘Volem que ens assegurin que tindrem uns dies de formació, perquè de vegades la càrrega assistencial passa per davant i s’oblida que també ens formem.’

Així mateix, demanen una jornada ordinària de 35 hores setmanals, com passa a la resta de l’estat espanyol, i un màxim de 48 hores de treball setmanal entre la jornada ordinària i les guàrdies. ‘Ens trobem que per arribar tots els objectius de formació i assistencials, acabem treballant moltes més hores i no es compleix el descans mínim ininterromput de 12 hores després d’una jornada de 24’, diu Quintana.

El president del Col·legi de Metges de Barcelona, Jaume Padrós, ha expressat públicament el seu suport a la vaga dels MIR. ‘El nostre suport a les reivindicacions contra la precarietat i per a la millora de les condicions dels metges joves’, ha piulat. De totes maneres, ha urgit a les parts a assolir un acord necessari i solidari, perquè la situació als hospitals, arran de la pandèmia, és delicada.

També els ha donat suport la Marea Blanca de Catalunya. En un comunicat, el moviment aposta per la unitat d’acció per millorar les condicions de tots els professionals. ‘Entenem que només des de la col·laboració de treballadors i ciutadania units en els objectius i reivindicacions es podran millorar tant les condicions laborals com arribar a un veritable servei de salut públic sense exclusions de cap mena’, han dit.

‘Mileuristes’

La qüestió retributiva és un dels aspectes que l’ICS havia accedit a negociar, però amb limitacions. Divendres van proposar un augment d’un 5% de la retribució base, deixant de banda demandes com l’augment del preu de l’hora de guàrdia i els plusos per nocturnitat.

Quintana assenyala que un resident comença amb un sou base de 1.100 euros bruts mensuals el primer any i que cada curs s’hi afegeix un plus de formació fins a arribar als 1700-1800 bruts el cinquè any. ‘Som mileuristes. La gent diu que podem cobrar dos mil euros, però perquè fem cinc guàrdies i així podem arribar a un sou digne. He arribat a treballar noranta hores la setmana per acumulació de guàrdies. Això s’acosta a la il·legalitat.’

Aquesta protesta arriba enmig de la segona onada de coronavirus, tot i que els convocants asseguren que demanaven de reunir-se amb l’ICS d’ençà del mes de maig, i que fins al 10 de setembre no van asseure’s a negociar. ‘Especialment ara, l’usuari de l’atenció publica sanitària ha de defensar que el personal hagi estat ben format i que es trobi ben descansat, perquè això revertirà en un millor servei. Oposar-se a una vaga dels residents o a una revisió de les condicions va contra els seus propis interessos com a ciutadà’, diu Quintana.

Dos mesos de vaga indefinida al País Valencià

Al País Valencià la vaga dels metges interns residents ja fa dos mesos que dura. Van començar el 21 de juliol tot reclamant millores del col·lectiu paral·leles a les que ara fan els residents del Principat. D’aleshores ençà el conflicte no ha cessat. El col·lectiu de metges fa dies que negocia amb la Conselleria de Sanitat d’Ana Barceló, però les posicions encara són molt allunyades. Fins i tot els residents amenacen amb més accions si la conselleria manté el ‘blocatge negociador’.

De fet, aprofitant el debat de política general a les Corts Valencianes, una delegació de metges interns han protestat a les portes de la cambra reclamant explicacions a la consellera. Entre més demandes, els MIR demanen un descans obligatori de 36 hores després de les guàrdies de dissabte, una jornada laboral ordinària màxima de 37,5 hores setmanals i la cotització de les hores de guàrdia mèdiques.

Aquesta concentració també ha aplegat metges de l’Hospital de Torrevella, que sol·liciten una reunió amb Barceló per conèixer el seu futur quan queden vint-i-cinc dies perquè expiri el contracte amb el grup Ribera Salut. No saben si finalment es farà la reversió de l’àrea de salut ni en quines condicions quedarà la plantilla, que supera els 1.400 treballadors.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor