01.02.2023 - 10:11
|
Actualització: 01.02.2023 - 22:56
La presidenta Francina Armengol va citar el coordinador de Més per Mallorca, Lluís Apesteguia, ahir a les cinc de l’horabaixa al Consolat de Mar. La reunió va acabar amb acord passades les vuit. Feia dies que la pressió social i mediàtica sobre la presidenta pel requisit del català en el procés d’estabilització del personal sanitari augmentava progressivament i constant. Tant, que amenaçava l’estabilitat del govern.
Ahir mateix, Més per Mallorca va qualificar d’inacceptables les afirmacions d’una part el govern que, pràcticament, culpava el català de la falta de metges. Una estrebada més a la corda.
A la reunió de Consolat de Mar hi van participar Armengol i Apesteguia. La presidenta i el candidat a ser-ho. Hi havia més membres del govern, però no pas la titular de Salut, Patricia Gómez, que sí que era a l’edifici.
Tot i que Armengol i Apesteguia han tingut obert un canal de diàleg mentre ha durat la tensió, la d’ahir va ser la primera volta que la presidenta s’asseia a la taula. El lloc i el temps, ben estudiats. Una situació molt madura, i l’olla a punt de bullir. Tenia la intenció, la presidenta, de desfer el nus. Pesava massa la perspectiva que el plenari convocat per avui pel Consell Social de la Llengua Catalana acabàs amb la constatació que el PSOE fa la mateixa política lingüística que el PP de Bauzá.
Fonts de Més per Mallorca han dit a VilaWeb que en aquesta trobada, a diferència de les anteriors, no tot estava predefinit, sinó que el Consolat entenia que s’havia de produir un canvi.
La veritat de les xifres
I el canvi era que, amb les dades a la mà, un cop tancat el període d’inscripció de les persones que opten a consolidar una plaça a la sanitat pública de les Illes, es constatava que eren molt poques les especialitats en què no es podien cobrir els llocs de feina oferts. És a dir, hi havia més candidats que no pas places. D’aquesta manera, l’afirmació que es quedarien llocs vacants desapareixia en la majoria dels casos. No era pas certa. La conselleria de Gómez perdia un argument.
Segons les xifres que aquest matí ha fet públiques la Conselleria de Salut i Consum, de les 49 especialitats relacionades amb medicina i infermeria, 34 no són deficitàries. És a dir, s’hi han presentat més candidats que no llocs s’ofereixen.
Hi ha quinze especialitats que sí que són deficitàries. Per tant, en aquestes sí que s’aplicarà l’exempció. En tot cas, tant la conselleria com Més per Mallorca matisen que això no vol dir que els candidats que opten a ocupar aquests llocs de feina no sàpiguen català. Per a aquells que no tenguin la capacitació lingüística necessària per a preservar el dret lingüístic de la ciutadania, es farà un pla d’acompanyament i de formació.
Dels 4.115 llocs de feina oferts en aquest pla d’estabilització, aquesta circumstància afecta, aproximadament, dos-cents.
Inconsistència jurídica de la convocatòria
Lluís Apesteguia diu a VilaWeb que, a banda de la pressió social, el POSE ha entès la inconsistència jurídica de la convocatòria. “De sempre, l’IB-Salut ha fet gala de molta relaxació a l’hora d’aplicar la normativa lingüística. L’ha aplicada malament del 2016 ençà.” Per tant, l’amenaça d’interposar un recurs contenciós administratiu fet per l‘Obra Cultural Balear i l’STEI ha pesat molt sobre el canvi de postura de la presidenta Armengol, que ha fet rectificar la seva consellera de Salut.
Apesteguia explica que, més enllà d’aquest canvi en concret, d’aquesta reculada, s’ha de destacar que es posa fi a la discrecionalitat de l’exempció del català que fins ara s’havia aplicat a la sanitat. “L’altra cosa importantíssima és el reconeixement implícit que les declaracions fetes ahir per membres socialistes del govern no són certes. El requisit no ha dificultat mai la cobertura de places. El català no és una dificultat i ara ja ho podem dir amb les xifres a la mà.”
El coordinador de Més defensa que a partir d’ací hi ha d’haver un canvi de paradigma, que com a govern s’han de garantir els drets lingüístics i el discurs ha de ser en positiu.
L’Obra Cultural Balear celebra la rectificació
A banda de l’amenaça d’anar als tribunals, l’Obra Cultural Balear havia presentat un recurs de reposició perquè el govern rectifiqués. Joan Miralles, president de l’entitat, diu a VilaWeb que celebra aquesta rectificació del govern. “Nosaltres ja els havíem advertit que les coses no es podien fer d’aquesta manera, arraconant la llengua”, ha dit, i s’ha felicitat que el recurs hagi funcionat.
Ara l’entitat convocarà una reunió de la junta directiva per a analitzar la decisió presa pel govern i per a analitzar les mesures que s’han de prendre perquè això no torni a passar, i per a garantir els drets lingüístics dels ciutadans.
A la sessió de control al govern d’aquest matí, la presidenta Francina Armengol ha aprofitat la resposta a una pregunta feta pel Pi (Proposta per les Illes) per explicar el gir de timó fet al Servei de Salut i ha reconegut implícitament la pressió rebuda aquests dies quan ha agraït la tasca feta per entitats cíviques com ara l’Obra Cultural Balear.