15.06.2020 - 17:48
|
Actualització: 16.06.2020 - 12:53
Els lletrats del congrés espanyol han tornat a manifestar la seva opinió contrària al fet que la mesa de la cambra admeti a tràmit les sol·licituds de comissions d’investigació sobre el rei emèrit espanyol Juan Carlos I, que Unides Podem, ERC, JxCat, la CUP, Compromís, el PNB, EH Bildu, el BNG i Més País van registrar la setmana passada.
La decisió està en mans de la mesa, que demà té prevista la seva reunió setmanal presidida per Meritxell Batet, però els serveis jurídics, com han manifestat en ocasions precedents, han reiterat el seu criteri contrari a tramitar iniciatives que suposin que el parlament investigui a la família reial espanyola.
Les sol·licituds de creació d’aquestes comissions van tornar a registrar-se després de conèixer-se que la fiscalia del Tribunal Suprem espanyol havia assumit una investigació sobre les denúncies sobre comissions abonades per l’Aràbia Saudita pel contracte de l’AVE a la Meca i el seu ingrés en comptes atribuïts a Juan Carlos I. La fiscalia precisa que la seva investigació se circumscriu al període posterior a l’abdicació en favor de Felipe VI, ja que fins el 2014 la seva figura té inviolabilitat.
La posició dels lletrats de la cambra no varia i, com havien mantingut les anteriors vegades que es va registrar aquest escrit, consideren que ‘no procedeix’ admetre-les a tràmit ‘atès que les prerrogatives d’inviolabilitat i no subjecció a responsabilitat, consagrades en l’article 56.3 de la constitució espanyola, són absolutes, abasten la totalitat del període en què s’exerceix la prefectura de l’estat’.
En el seu informe, al qual ha tingut accés l’agència Europa Press, els lletrats recalquen que aquesta inviolabilitat té ‘efectes jurídics permanents’, perquè encara que Unides Podem, en la seva petició, insisteix que la investigació parlamentària ha de partir de l’abdicació, sempre seran qüestions derivades de l’etapa de Juan Carlos I com a cap de l’estat espanyol.
Les dues propostes per a crear comissions d’investigació, així com la posició dels lletrats, seran examinades per la mesa del congrés espanyol, on fins ara el PSOE, el PP i Vox han atès la posició dels serveis jurídics i han unit els seus vots per a rebutjar l’admissió a tràmit d’aquesta mena d’iniciatives.