17.03.2020 - 12:14
|
Actualització: 17.03.2020 - 13:15
La setmana passada era possible d’adquirir proves per a detectar el coronavirus 2019 d’algun dels grans laboratoris que les han comercialitzades. Però la declaració d’estat d’alarma ha imposat restriccions a la venda d’aquestes empreses, segons que ha pogut comprovar VilaWeb. D’aquesta manera, la major part de les proves resten al servei de la sanitat pública, que cada vegada restringeix més els grups d’afectats a qui les fa per l’escassetat de tests en relació amb l’augment de casos. Alguns laboratoris les venien per internet, amb preus de 150 a 165 euros, però des d’ahir, si se sol·liciten per telèfon, els operadors diuen que el Ministeri de Salut espanyol n’ha centralitzat la gestió i que ja no en poden vendre. VilaWeb ha intentat reiteradament d’obtenir l’opinió del govern espanyol, però no n’ha obtingut resposta. Fonts del Departament de Salut asseguren que la Generalitat no ho ha prohibit pas, de fer proves als laboratoris privats.
VilaWeb tan sols ha pogut trobar un laboratori, Eurofins-Megalab, que continua fent les proves. Però únicament en fa a Madrid, de manera presencial i amb cita prèvia, amb un cost 170 euros, segons una operadora. Demanen als clients que no hi vagin si tenen símptomes de la Covid-19, per evitar possibles contagis en el desplaçament que cal fer per extreure la mostra.
La setmana passada, els laboratoris Echevarne permetien de comprar les proves de detecció del coronavirus per internet. Ara han eliminat la pàgina web i, per telèfon, informen que les proves les té l’estat espanyol. El test que oferien no es podia fer als seus centres: es comprava a la web, l’enviaven a domicili i es retornava per missatgeria. La prova permetia de confirmar o descartar la infecció a partir d’una presa de mostres amb un exsudat nasofaringi (mostres de la faringe i de l’interior del nas amb un raspall recol·lector). L’empresa es comprometia a lliurar els resultats al cap de dos dies feiners a partir de la recepció de la mostra al laboratori. Limitaven la compra a un test per persona, amb l’obligació d’indicar-hi el document d’identitat, i recomanaven que, en cas de resultat positiu, es contactés amb el servei públic de salut. ‘Hem desenvolupat aquest test amb la intenció de col·laborar amb el sistema sanitari públic i facilitar la detecció precoç del virus, evitar-ne o reduir-ne la propagació i agilitar l’aplicació dels protocols sanitaris indicats en els casos positius’, deien. Costava 165 euros.
Els laboratoris Synlab, que també ha comercialitzat la prova, informa ara a la pàgina web que el laboratori ‘canalitza tots els seus recursos disponibles al servei de les autoritats competents’, d’ençà que l’estat espanyol va declarar l’estat d’alarma. Ahir, a la centraleta, encara informaven que el preu del test era de 160 euros i que calia tenir cita prèvia, però llavors no era possible d’aconseguir aquesta cita.
Un altre laboratori que feia les proves i que té seus a tot el Principat, Cerba Internacional, tampoc no comercialitza el test de detecció i informa que només fa les proves a pacients d’hospital i amb simptomatologia greu, en hospitals públics i centres d’atenció primària. El Servei de Prevenció Mas, que la setmana passada també oferia la prova, ja no la fa. ‘El Ministeri de Sanitat ha requisat tot el material. No disposem de cap kit’, diuen per telèfon.
El ministeri va publicar diumenge una ordre al BOE que obliga tots els fabricants o importadors de proves de diagnòstic de la Covid-19 a informar de les quantitats que en tenen, amb una declaració que es fa a la seva seu electrònica. També hi estan obligats els productors de màscares, ulleres de protecció, guants de nitril, bates d’un sol ús, alcohol sanitari i dispositius de ventilació mecànica invasiva, entre més productes necessaris per a afrontar l’emergència sanitària.