05.09.2016 - 13:09
|
Actualització: 05.09.2016 - 19:23
S’acosta un canvi polític a Hong Kong. Acabat l’escrutini dels vots, vuit joves activistes que defensen la independència de la Xina han aconseguit un seient al parlament després de les eleccions de diumenge. N’és un Nathan Law: té vint-i-tres anys i fou un dels líders de la Revolució dels Paraigües, que el 2014 va blocar els carrers de la ciutat per demanar un canvi polític cap a la democràcia. El partit sorgit d’aquesta protesta va ser Demosisto que, tot i tenir només cinc mesos, ha obtingut més de 50.000 vots en aquestes eleccions.
Demosisto demana un referèndum d’autodeterminació d’aquí a deu anys, per a decidir quin és el futur de la ciutat després del 2047, quan hauran passat cinquanta anys d’ençà que la Xina va reprendre la sobirania sobre Hong Kong. Serà llavors quan s’acabarà el model ‘un país, dos sistemes’.
Un altre dels nous partits que han entrat al parlament és Youngspiration, amb dos diputats. Són Yau Wai-ching, de vint-i-cinc anys, i Sixtus Baggio Leung Chung-hang, de trenta. També defensen un referèndum el 2020 i aplicar-ne els resultats el 2047.
Rècord de participació
En aquestes eleccions s’ha batut el rècord de participació, amb 2,2 milions de votants, el 58% del total. Molts encara feien cua de matinada, hores després del moment en què s’havia previst de tancar els col·legis electorals.
El resultat final ha estat de 40 escons per als partits afins al règim xinès, 22 per als pro-democràtics i 8 per als sobiranistes. És la primera vegada que els pro-democràtics i els sobiranistes arriben a superar la majoria pro-xinesa en la votació popular.
De tota manera, aquestes eleccions tenen trampa. La majoria pro-xinesa hi és assegurada perquè, dels 70 seients del Parlament de Hong Kong, només 35 són escollits per votació popular; i, d’aquests, n’hi ha cinc que no tenen assignada cap circumscripció electoral. Els 35 diputats restants són escollits per un grup que representa diversos sectors professionals de la ciutat, que només abasta un 6% de l’electorat i que és controlat pel règim comunista xinès.
Fins ara, el parlament d’Hong Kong s’havia dividit entre dues faccions: els partits pro-xinesos i els pro-democràtics que, sense trencar amb la Xina, volen eixamplar l’autonomia de la ciutat. Ara, el tercer agent que ha entrat al parlament, d’un perfil molt jove, proposa una tercera via: la de la independència.
De tota manera, Pequín s’ha tancat en banda respecte de la independència. Durant la campanya electoral, cinc candidats van ser destituïts per haver defensat obertament posicions independentistes. L’envit d’aquests joves diputats és instaurar el debat en l’agenda política del parlament.