13.02.2016 - 22:00
Una bicicleta que ajuda a espellofar el blat de moro, una ampolla de plàstic que, a través d’un forat al sostre, il·lumina una habitació amb la llum del sol o una bomba d’aigua feta de canyes de bambú. L’element comú d’aquests invents és que, malgrat haver canviat la vida de milions de persones en les darreres dècades, han passat desapercebuts en els països desenvolupats.
L’exposició ‘Invents. Idees que canvien vides’ vol donar veu a aquests invents que han permès cobrir necessitats bàsiques a zones empobrides d’Àsia, Àfrica i Amèrica Llatina. Al món hi viuen més de 7.000 milions de persones, i la majoria de les empreses inventen productes dirigits al 10% de la població.
És per això que el CaixaForum recull catorze prototips que hagin servit per cobrir necessitats bàsiques a aquells que més ho requereixen. Cadascun d’aquests projectes té una història al darrere, guiada per la necessitat de donar una solució, econòmica i senzilla, a una problemàtica que dia rere dia patien poblacions i regions senceres de les zones més empobrides del món.
‘La creativitat i la solidaritat ens demostren que hi ha possibilitats de canvi’, explica José María Medina, comissari de l’exposició.
Objectes quotidians reinventats
Per entendre l’abast de cada invent, a la mostra s’explica el context en què va néixer cada idea. A l’Àsia, per exemple, una senzilla bomba d’aigua feta de canyes de bambú ha ajudat a canviar la vida de prop de 800 milions de persones que viuen de conrear petites parcel·les. Costa 20 euros, pot arribar a extreure aigua a una profunditat de fins a 7 metres i és extremadament útil a països com l’Índia durant èpoques de sequera.
Dos recipients de terrissa, separats entre ells per sorra humida s’han convertit en una mena de ‘nevera del desert’, que permet allargar considerablement la conservació dels aliments en zones àrides d’Àfrica.
‘Invents. Idees que canvien vides’ es podrà veure al CaixaForum Girona fins al 29 de maig. La mostra, que arriba a Girona després de ser exposada en diversos CaixaForum, ja ha rebut més de 200.000 visites des que es va exposar per primera vegada.